Ehető Shell olaj
Nyilvánvaló szemléletváltás következett be a fogyasztók körében, egyre inkább számít, hogy az egyes élelmiszerek milyen anyagok, adalékok felhasználásával, milyen technológiával készülnek -- mondja Bogdán Mária, a Shell Europe Oil Products közép- és kelet-európai tanácsadója. Mint közölte, a nyugati társaságok működése során is egyre nagyobb teret kap ezért a fogyasztókkal szembeni felelősség.
Az élelmiszer-ipari termelésben óhatatlanul vannak olyan gépek, olyan technológiai pontok, amelyeknél véletlenszerűen a kenőanyag érintkezésbe kerülhet az alapanyagokkal, vagy akár a késztermékkel. Korábban ezeken a helyeken úgynevezett fehérolajokat, vagy növényi származékokat alkalmaztak. Ezek a kenőanyagok megfeleltek ugyan az élelmiszerszabványnak, de kenéstechnikailag nem voltak kielégítőek. A Shell erre a problémára keresett megoldást.
A svájci gyárában készülő Cassida termékcsalád mindkét követelménynek megfelel. Teljesíti az amerikai, úgynevezett USDA H1-es szabványban foglalt követelményeket, és összetevőit az FDA, az élelmiszer- és gyógyszer-engedélyező hatóság is jóváhagyta. Ezek az olajok ehetők, emészthetők. A kenéstechnikai alkalmasságot az olajtársaság ez irányú tapasztalatai garantálják.
A termékcsaládot elsőként svájci élelmiszer-ipari cégek alkalmazták, ma Franciaországban, Hollandiában, Németországban, Angliában értékesítik a legnagyobb mennyiséget. Többek között a Nestlé, az Unilever, a Heinz, a Cadbury Schweppes alkalmazza ezeket a kenőanyagokat.
A Shell a termékcsalád mellé egy komplett szolgáltatáscsomagot is kifejlesztett, amely a beszerzéstől a hulladékelhelyezésig teljes kenéstechnikai megoldást jelent.


