Már csak a szöveget pontosítják azon a három évre szóló megállapodáson, amelyet a gyógyszercégek képviselői kötöttek a tb-alapokat felügyelő államtitkárral. Ha ez megtörténik, a kormány egyedi megállapodásokat köt a gyártókkal és forgalmazókkal. Frajna Imre azt is elmondta a Világgazdaságnak, hogy tervük szerint a gyártók az 500 forintnál olcsóbb orvosságok dobozonkénti árát jövőre 50 forinttal, azt követően pedig 60-60 forinttal növelhetnék, a többi patikaszer évente az infláció 70 százalékával kerülhetne többe. Az árváltozásra minden év januárban kerülne sor, ám az új termékek forgalmazásáról és a gyógyszerárcsökkentésről negyedévente döntenének.
A tb által nem támogatott gyógyszereknél évente kérvényezhetnék a cégek az 50 és 70 százalékos támogatási listára kerülést akkor, ha készítményüket a piacon lévőknél 20 százalékkal nem drágábban kínálnák. Frajna az új rendszertől azt várja, hogy megszűnik az árak miatt hat éve folyó huzakodás az OEP és a gyógyszercégek között, ami az idén az egyoldalú áremelés bejelentéséhez, ennek következményeként pedig a kormány által elrendelt árbefagyasztáshoz vezetett.
Az ugyancsak változó patikai árrésrendszer az olcsóbb orvosságok forgalmazására ösztönözné a gyógyszertárakat. E szerint a drága orvosságoknál 1600-2000 forintban maximálnák az árrést, s az így nyert pénzt az olcsóbb medicinák árrésének növelésére fordítanák. Megtudtuk, nem változna az a betegek érdekét szolgáló előírás, hogy a tb által fix összeggel támogatott, 200-féle hatóanyagú gyógyszerből egyet kötelező tartani a patikákban.
Az államtitkár arról is tájékoztatott, hogy a 152 milliárd forintra növelt gyógyszerkasszából ez ideig 129,5 milliárd fogyott el a patikában kiváltott orvosságok támogatására. Ha az év hátralévő heteiben lényeges változás nem lesz a gyógyszerfogyasztásban, becsülten 149 milliárd forintot költ e célra a biztosító, s a maradványt a kórházak működésére fordítják. Kérdésünkre, hogyan gondolják, hogy a 149 milliárdnál 2 milliárddal kisebb jövő évi büdzsé elég lesz a gyógyszerkiadásokra, Frajna azt válaszolta: az augusztusban elkészült úgynevezett fix összegű támogatási rendszer januári bevezetése, valamint a drága orvosságok beszerzéssel történő vásárlása jövőre 10 milliárd forint megtakarítással járhat. S ha a szaktárca minisztere kihirdeti az egyes betegségek gyógyítására alkalmazott gyógyszerterápiás protokollokat, s az orvosok érdekeltté válnak az olcsóbb készítmények felírásában, elegendő lesz az orvosságok árának támogatására a jövőre tervezett 147 milliárd forint.