A jövő évi feladatokról szólva Putyin elmondta, dönteni kell a sokat vitatott földreformról. A földek és az ingatlanok adásvételének kérdését az államtanácsnak már a következő ülésén meg kell vitatnia. Ez "döntő kérdés", de "hatékony állam nélkül nem lehet hatékony gazdaság" -- indokolta az állam szervezetébe való beavatkozását Putyin a tanács elnökeként a Handelsblatt szerint.
Mint ismeretes, Putyin kivívta, hogy a 89 terület kormányzója kiszoruljon a parlament második kamarájából, a felsőházból és ily módon a törvényhozásból. Egyúttal hét régió jött létre, amelyek főnökei felügyelik a területek kormányzóit. A kormányzók kárpótlásul kapták az államtanácsot, amely fontos kérdésekben tanácsadója a parlamentnek és a kormánynak. "Az államtanács tanácsaival segíti Oroszország fejlődési irányainak alakítását, de a parlament vagy a kormány nincs alá rendelve" -- mondta Putyin a kormányzóknak, akik hivatalból tagjai a tanácsnak.
Az elnök politikája céljául "az ország jogi, politikai és gazdasági egységének megteremtését" nevezte meg. A szétesés megengedhetetlen. Ezért van szükség a szilárd hatalmi vertikum kialakítására, amelyben az államtanács a párbeszéd fontos résztvevője.
Putyin beleegyezett, hogy februárig átdolgozzák a German Gref által készített tízéves reformprogramot. Az államtanács munkacsoportja ugyanis a liberális Gref elképzelésétől eltérő javaslatot dolgozott ki. Az elnök hangsúlyozta, hogy nem csak a gazdaságról kell szólnia a programnak, hanem a szociális szféráról és "Oroszországnak a világban elfoglalt helyéről" is.
Mihail Kaszjanov miniszterelnök az ülésen kijelentette, Oroszország fellendülése nem függhet kizárólag az olaj és a gáz árától. Az utóbbi években elhanyagolták a hosszú távú tervezést. A lakosság életszínvonala még nem érte el a válság előtti, 1997-es szintet, de a kormány helyreállította a gazdaság egészének stabilitását. A katonák megkapták az utolsó elmaradt zsoldot is -- mondta Kaszjanov, aki ismertette a bankreformot is. Oroszországnak sokmilliárdos beruházásokra van szüksége, "különben a világgazdaság kapuján kívül maradunk" -- mondta a kormányfő.