BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Speciális állásközvetítés

Sikeresnek értékelte a tartósan munka nélkül lévők beilleszkedését támogató állásközvetítői programot a főváros XIII. kerülete. Az önkormányzat fel is függeszti a rendszeres támogatások folyósítását, ha a munkanélküliek ok nélkül zárkóznak el az együttműködéstől.

A XIII. kerületi önkormányzat és a Maatwerk Munkaközvetítő és Oktatási Kft. együttműködésének eredményeként két évvel ezelőtt indult -- a fővárosban elsőként -- a tartósan állás nélküliek munkaerő-piaci beilleszkedését segítő program. Az eredmények alapján a kerület fontosnak tartja a folytatást, kérdés, honnan lesz pénz a további finanszírozásra. A programra eddig fordított mintegy 120 millió forintot az Országos Foglalkoztatási Alapítvány pályázatán nyerték el.
A Maatwerk alapítói a nyolcvanas években fejlesztették ki módszerüket a tartósan állás nélkül lévőkkel foglalkozó munkaközvetítők számára. A holland iparvárosban, Helmondban indított program azóta Európa több országában -- Németországban, Angliában, Franciaországban -- is sikeresnek bizonyult. Magyarországon a XIII. kerület mellett három szabolcsi településen, Nyírbátorban, Vásárosnaményban és Fehérgyarmaton is alkalmazzák.
A módszer lényege, hogy a tanácsadók nem csak az álláskeresésben segítenek. A gyakran hónapokig tartó elhelyezkedés előtt és minimum fél évig utána is folyamatosan személyes kapcsolatot tartanak a programban részt vevőkkel. A tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy nagyon nehéz a beilleszkedés azoknak, akik már 1-3 éve nem dolgoznak rendszeresen. A másik fontos specialitás, hogy a program megvalósítására létrehozott irodák munkatársai maguk is próbálnak szabad munkahelyeket találni, s rábeszélni a munkaadókat a tartósan állástalanok alkalmazására. Az elvileg szabad állások nagyobb részét ugyanis nem hirdetik meg a cégek, így arról nem tudnak a munkaközvetítő irodák sem.
Az elmúlt két év alatt mintegy 6700 tartósan munka nélkül lévő angyalföldi lakos részére ajánlották fel a Maatwerk szolgáltatásait. Az adatok szerint összesen kétezren -- azaz az érintettek 30 százaléka -- jelentek meg az irodában. Azok esetében, akik három értesítés után sem mennek be a beszélgetésre, s az együttműködéstől való elzárkózást nem is indokolják, az önkormányzat felfüggesztheti a jövedelempótló támogatás, illetve a szociális segély folyósítását. Eddig ez 103 esetben fordult elő.
Jelenleg 1100-an várnak kiközvetítésre. A várakozók 58 százaléka nő, 42 százaléka férfi, s 17 százalékuk 50 év feletti. Egyharmaduk csak 8 osztályt végzett, vagy be sem fejezte az általános iskolát, 20 százalékuk több mint 5 éve nincs állásban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.