Magyar gazdaság

Új fordulót akarnak

Lendületet adtak a kereskedelem világméretű liberalizálásának a Csendes-óceán partvidékének országai brunei csúcsértekezletükön. A tegnap véget ért találkozón új kereskedelmi forduló megtartását sürgették.

Megerősítette elkötelezettségét a multilaterális, tisztességes és szabályokon alapuló kereskedelmi rendszer iránt a globalizáció korában az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) 21 tagállamának vezetője Bandar Seri Begawan-i csúcsértekezletén -- jelenti a Reuters. Zárónyilatkozatukban kijelentették, hogy új világkereskedelmi fordulót kell rendezni a WTO keretében valamennyi tagállam, de főképpen a legkevésbé fejlettek érdekében. Egyetértettek abban, hogy kiegyensúlyozott és elég széles körű témakör napirendre tűzésére van szükség. Ezt a jövő évben kell összeállítani, és a fordulónak még abban az évben meg kell kezdődnie.Az elmúlt napokban éles vita folyt az APEC ülésein arról, hogy követelniük kell-e a forduló összehívását jövőre. Az Egyesült Államok, Ausztrália és Új-Zéland határozottan síkraszállt az új forduló megkezdése időpontjának kitűzéséért, míg mások, főleg Dél-Korea és Malajzia szerint nincs értelme a dátumnak, amíg nem állapodnak meg a tárgyalandó kérdések köréről. A szabad kereskedelem hívei szerint ez a növekedés kulcsa, míg a globalizáció bírálói szerint az egységes világpiac csak a gazdag országoknak és a nagyvállalatoknak használna.A jövő évi kezdés melletti elkötelezettség szerepelt abban a nyilatkozattervezetben, amelyet a Reuters már szombaton megkapott. Egyes tisztviselők azonban arra számítottak, hogy ezt több APEC-tagállam ellenzése miatt fel fogják vizezni. Ezt a véleményt látszott erősíteni, hogy a miniszterek hétfői nyilatkozatából hiányzott a 2001-es kezdési dátum. Clinton amerikai elnök azonban távozása előtt figyelmeztette az újságírókat, ne írják le túl korán a szabad kereskedelem esélyeit. Az APEC eleinte merkantilista jelszavakkal indult, de a szervezet vegyes öszetétele nem ígér szilárd álláspontot a jövő számára.A zárónyilatkozat kitér a stabil olajár szükségességére, és üdvözli Kína majdani csatlakozását a WTO-hoz. Támogatja Tajvan felvételét is, és helyesli Oroszország és Vietnam közeledését. A csúcsértekezlet körül ezúttal nem jelentek meg a globalizáció ellen tüntetők, mint Seattle-ben vagy Prágában, más nemzetközi intézmények rendezvényein.


Kereskedelmi témák az APEC-csúcson Lendületet adtak a kereskedelem világméretű liberalizálásának a Csendes-óceán partvidékének országai brunei csúcsértekezletükön. A tegnap véget ért találkozón új kereskedelmi forduló megtartását sürgették. VG-összeállítás-->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek