A vállalkozások szerint a Magyarországon működő EU-információs központok a kis- és középvállalkozások részére nem nyújtanak hatékony szolgáltatást. Hiányoznak a kisvállalkozói szintre lebontott szakmaspecifikus információk. Az EU-val kapcsolatos szakmai anyagok a jelenlegi struktúrában nem jutnak el megfelelően a kisvállalkozásokhoz -- derül ki a Kisosz felméréséből. Javasolják az anyagok szelektálását és tematikus feldolgozását a szakmai képviseletek aktív bevonásával.
A kisvállalkozások mindegyike hallott arról, hogy az EU prioritásként kezeli a kkv-k támogatását, ám a magyarországi lehetőségeket (PHARE, ISPA, SAPARD) nem ismerik, s a forráshoz jutást elérhetetlennek tartják.
A vállalkozások a belföldi támogatási rendszerben a pályázati rendszert alapvetően nehezen kezelhetőnek és túlzott adminisztrációjúnak tartják. A Kisosz javasolja a normatív támogatási rendszerek hatékony alkalmazását, elsősorban a kkv-k fejlesztései, beruházásai esetén.
Az EU-csatlakozás közeledtével tovább erősödik az a kisvállalkozói igény, hogy szabályozzák újra a gazdasági versenyt. Hatékony szabályozást várnak a multinacionális hálózatok és a bevásárlóközpontok korlátlan terjeszkedésével szemben, valamint az általuk alkalmazott fizetési feltételek és irreális árak alkalmazásával kapcsolatban.
Olyan akciókat várnak a kormányzattól, amelyek a kollektív kiajánlkozás vagy piacközvetítés, esetleg a közös marketing vonatkozásában lehetőséget adnának az EU-információk megszerzésére. Jelenleg a média és az internet lehet a legfontosabb eszköz, azonban a megkérdezettek mindössze 16 százalékának van internetkapcsolatú számítógépe. Ezért e körben is állami támogatásra várnak.
A vállalkozások 45 százaléka árbevétel-növekedést, 47 százaléka a vállalkozás jövedelmezőségének bővülését, 37 százaléka pedig kifejezetten a vállalkozás bővülését prognosztizálja. Ennél nagyobb arányban, 64 százalékban várják a költségek jelentős növekedését.