Az európai uniós csatlakozásig nem változtatnak a régióbeosztáson -- így döntött a kormány. A hét tervezési-statisztikai régió megfelel az EU rendszerének, a területfejlesztési politika céljait megfelelően szolgálja, megváltoztatása óriási veszéllyel járna -- nyilatkozta a Világgazdaságnak Szegvári Péter, a Miniszterelnöki Hivatal helyettes államtitkára.
A jelenlegi régióbeosztás legkényesebb pontja a Budapest és Pest megye alkotta központi régió. Demszky Gábor főpolgármester többször hangsúlyozta, hogy a térség jelenlegi összetételében eleshet évi 100 milliárd forintos nagyságrendű EU-s forrástól. A legszegényebb térségek felzárkóztatását szolgáló Objektív l. anyagi eszközeiből ugyanis csak azok a régiók juthatnak támogatáshoz, amelyekben az egy főre jutó GDP nem haladja meg az európai uniós átlag 75 százalékát. Budapest és Pest megye GDP-je már az 1995--97-es referencia-időszakban is csaknem elérte az uniós átlag 70 százalékát. A főpolgármester ezért azt javasolta, hogy Nógrád megye kerüljön a központi régióhoz, így ugyanis alacsonyabb lenne a térség GDP-je.
A kormány megtárgyalta ezt a kérdést is -- mondta lapunknak Szegvári. Az elvégzett háttérszámítások szerint a központi régió a csatlakozás időpontjában, és még utána is két-három évig, alatta marad a támogathatósági értéknek. Ha az unió a jelenlegi szabályok szerint számol, vagyis az utolsó három év átlagát veszik figyelembe, akkor 73 százalék körül lesz az érintett térség GDP-mutatója. 2006-ban viszont túllépheti a támogathatósági határt -- ismerte el a helyettes államtitkár. Az EU azonban még nem jelölte meg, hogy mely évek GDP-adatait veszi majd figyelembe. Több a bizonytalanság, mint a biztos elem a majdani forráselosztással kapcsolatban, ezért döntött a kormány úgy, hogy nem rajzolja újra a régiós határokat -- mondta Szegvári.
A revízió óriási veszélyekkel is járhat, hiszen ronthat az ország tárgyalási pozícióin, és felborulna a stabilitás is, állítja. A hét tervezési-statisztikai régiós beosztásra épül 1998 óta a struktúra, így készültek a fejlesztési tervek, erre épül az intézményrendszer, és ez az alapja a PHARE-segélyeknek is -- indokolta a helyettes államtitkár. Hozzátette: ha a közigazgatási reform megköveteli a változtatásokat, akkor természetesen megteszik azokat.
Ezzel a döntéssel a kormány 2004-től évi 100 milliárd forint fejlesztési forrástól fosztja meg Budapestet, Pest megyét s ezzel az országot -- fejtette ki lapunknak ugyanakkor Demszky Gábor. A főpolgármester szerint a jelenlegi központi régió GDP-je nagy valószínűséggel meghaladja majd az előírt 75 százalékot. Az Objektív I. Európa elmaradottabb régióit 2000--2006 között összesen 136 milliárd euróval segíti. Ezzel szemben az Objektív II. kerete ugyanebben a hétéves időszakban csak 23 milliárd euró. A kormány nem csak Budapestnek árt azzal, ha nem oldja meg az átalakítást, hogy a központi régió is biztosan hozzájusson a lehető legtöbb támogatáshoz -- jelentette ki a főpolgármester.