Magyar gazdaság

Agrárbüdzsé: kifürkészhetetlen pénzköltés

"A közpénzek kifürkészhetetlen vándorútját" firtatta tegnap napirend előtti felszólalásában Kis Zoltán, az SZDSZ frakcióvezető-helyettese. Leszögezte: a Fidesz 1998-ban a "tiszta kezek" politikáját hirdette meg, miközben most a kisgazda "kiskirályság" alá vetett FVM-ben pénzszórás folyik.
Kis többek között utalt az Agrárinnovációs Kht. kétes és botrányt kavaró pénzügyeire: az FTC támogatására, a holland gazdák betelepítését célzó tanulmányra, az agrárfejlesztési pénzekből finanszírozott templomfelújításokra. A képviselő felvetette az FVM ukrajnai segélyszállítmányainak ügyét is. Mint lapunk cikkeiből ismertté vált, a tárca az idén magyar állami ajándékként feltüntetve 100 vemhes üszőt, majd 100 tonna bálázott lucernát adott egy ismeretlen ukrajnai alapítványnak. A tranzakcióhoz ugyanakkor -- megsértve az agrárrendtartási törvényt -- 30 millió forintnyi rendtartási közpénzt használt fel. Ebből az állatokért 26 milliót fizetett "támogatásként" a vácszentlászlói Zöldmező Szövetkezetnek, amelynek elnöke Furulyás János, az FTC alelnöke volt.
Torgyán József agrárminiszter a konkrét válaszok elől kitérve rágalmazásnak és valótlanságnak minősítette Kis felvetéseit. Hozzátette: a képviselő azt a látszatot igyekszik kelteni, mintha a kormányoldalon korrupció lenne. Felhívta Kis figyelmét, tegyen büntetőfeljelentést, ha bűncselekményeket gyanít. Ha azonban bűncselekmények nincsenek, a képviselő a hamis vád bűntettét követheti el -- közölte a miniszter.

VG-összefoglaló-->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek