Magyar gazdaság

Bővült a kiskereskedelmi üzlethálózat

harmadik negyedévében az előzetes adatok alapján 6800 üzletet nyitottak meg és 5500-at zártak be -- jelentette a Központi Statisztikai Hivatal. Az egyenleg így az országos kiskereskedelmi üzlethálózat egyszázalékos bővülését mutatja. Ezzel az e típusú üzletek száma 155 ezerre emelkedett. Ennek megfelelően nőttek az üzletellátottsági mutatók is. Szeptember végén a tízezer lakosra jutó egységek száma 154, az egy négyzetkilométerre jutó üzletszám pedig 1,67 volt.
A vizsgált időszakban a textil-, ruházati és lábbeliüzletek, valamint a műszakicikk- és vasáruüzletek száma nőtt. Az élelmiszerüzletek száma gyakorlatilag stagnált. Ugyanakkor több hipermarket és nagy alapterületű szakáruház is a harmadik negyedévben nyitotta meg kapuit.
Jelentős az átrendeződés a vállalkozások szerkezetében. A társas vállalkozások száma két százalékkal nőtt, az egyéni vállalkozásoké stagnált, a költségvetési és nonprofit szervezetek által üzemeltettek száma több mint 300-zal csökkent.
Az üzletek száma Budapesten és Pest megyében bővült a leggyorsabban. Szintén átlagot meghaladóan bővült az üzlethálózat Észak-Magyarországon. Ugyanakkor a dél-alföldi régióban csökkent a kiskereskedelmi üzletek száma. Mindezek következtében a közép-magyarországi terület súlya tovább nőtt. Míg a többi régió 10-15 százalékos részesedéssel bír, addig Budapest és Pest megye 26,7 százalékos arányt mondhat magáénak. Ez kicsivel a népességarányos szint feletti.

VG-összefoglaló-->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek