Az ÁPV Rt. igazgatósága múlt héten döntött a Népliget Autóbusz-pályaudvar Kft. alapításáról -- értesült lapunk ÁPV-s forrásból. A társaság feladata az új pályaudvar megvalósítása. A vagyonkezelő a kft. 500 millió forintos törzstőkéjét az üzleti célú befektetéseinek terhére fizeti ki.
A Volánbusz-pályaudvarnak 2001. október 15-ig kell kiköltöznie az Erzsébet térről. Az új pályaudvar a tervek szerint 2001. szeptember 30-ig felépül. Az építkezés költségbecslése hárommilliárd forint körüli összeget tartalmaz. Az áprilisi kormányhatározat szerint a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma 2001. évi keretében 800 millió forint szerepel, az ÁPV Rt. a cégalapítással egyidejűleg 250 millió forintot biztosított a munkálatok megkezdéséhez, a fennmaradó költségekről pedig a jövő év elején várható döntés.
Az építkezés a tervek szerint 2001 elején kezdődik, addig az előkészítő munkákat végzik. Szakértői vélemények szerint a pályaudvar határidőre elkészül, így a Volánbusz járatainak indulásánál, illetve érkezésénél átmeneti időszakra nem lesz szükség.
Mint arról korábban beszámoltunk, a Volánbusz-pályaudvar költözéséről szóló döntés akkor lett végleges, amikor az előző kormány az új Nemzeti Színháznak az Erzsébet téren való felépítéséről döntött. Az új pályaudvarnak helyet adó, az Üllői út és Könyves Kálmán körút sarkán lévő 15 ezer négyzetméteres telket az ÁPV Rt. -- a Horn-kabinet idején -- mintegy 400 millió forintért vette meg.
Az akkori tervek szerint a buszpályaudvar -- mint azt a több mint két és fél ezelőtti ünnepélyes alapkőletételnél ígérték -- 2000 első felére készült volna el, és mintegy kétmilliárd forintba került volna. Ehhez az előző kormány elképzelései szerint a Nemzeti Színház költségvetéséből 1998-ban folyó áron mintegy 300 millió, 1999-ben pedig 185 millió forint jutott volna, a többit -- az autóbusz-pályaudvar funkciói alapján -- döntően a különböző elkülönített költségvetési alapokból remélték. Számítottak a fővárosi, illetve a kerületi önkormányzatok hozzájárulására is.