Az Eximbank Rt. és egy nemzetközi bankkonzorcium tegnap 100 millió dolláros hitelmegállapodást írt alá. Az eredetileg 50 millió dollár összegűre tervezett hitelt a nemzetközi pénzpiac kedvezően fogadta és jelentősen túljegyezte, ezért döntött úgy az Eximbank Rt. -- tekintettel a gyorsan növekvő exportfinanszírozási igényekre --, hogy duplájára növeli a hitelösszeget.
A hitelt 8 ország 15 kereskedelmi bankja folyósítja, amelyek között német, olasz, osztrák, japán, belga, dán, ír és luxemburgi pénzintézetek szerepelnek. A Bankgesellschaft Berlin AG és a DG Bank Deutsche Genossenschaftsbank AG az ügylet fő szervezői.
A hitel célja az Eximbank Rt. exportfinanszírozó és refinanszírozó tevékenységéhez szükséges források részbeni biztosítása -- mondta lapunknak Bánki Frigyes vezérigazgató. Olyan nagyobb volumenű, a külgazdasági prioritásokkal összhangban lévő üzletekről van szó -- tette hozzá --, amelyek előkészítése az idén kezdődött, ám realizálásuk jövőre várható. Például Iránba járműalkatrészek és erőművi berendezések exportja indul. Egyiptomba mezőgazdasági rendszert és gépipari berendezéseket szállítanak magyar cégek. Ugyancsak 2001-re tolódik az oktatási rendszerek brazíliai és ecuadori exportja. Ez utóbbiakkal kapcsolatban a vezérigazgató fontosnak tartotta elmondani, hogy nem egy nagy cég áll az üzlet mögött, hanem tucatnyi innovatív és versenyképes kis- és középvállalat szállít a dél-amerikai országokba technikai felszerelést szakiskolák számára.
Ugyancsak jövőre érnek be azok a hosszadalmas tárgyalások, amelyek az oroszországi exportot hivatottak elősegíteni. A délkelet-európai hitelprogram keretében is kedvező fordulat várható, elsősorban horvátországi és romániai infrastrukturális, kikötőfejlesztési beruházásokkal kapcsolatosan.
Bánki Frigyes jelentős eredménynek ítélte, hogy a közelmúltban több hitelminősítő is kedvezően módosította Magyarország besorolását. A felminősítés a magyar gazdaság stabilitásának, a hatékonyság javulásának, a versenyképesség növekedésének elismerése. Mindezek tükröződnek abban, hogy a mostani hitelfelvételnél rendkívül kedvező feltételeket sikerült elérni -- mondta. A hitel futamideje három év, amely az Eximbank Rt. választása szerint további két évvel meghosszabbítható. Visszafizetése a lejáratkor egy összegben esedékes, kamata évi 0,20 százalékkal van a Libor (londoni bankközi kamatláb) felett.