Csak "finomításokat" tartalmaz majd a 2001-es agrártámogatási rendszer az ideihez képest -- közölte Tamás Károly egy tegnapi konferencián. A tárca megtartja a normatív állattenyésztési és növénytermesztési szubvenciókat. Utóbbiak esetében várhatóan tovább bővíti a kedvezményezett növények körét is. Az FVM a termelői panaszok miatt előreláthatólag egyszerűsíti a támogatási rendszert, hogy a gazdák már március végére hozzájuthassanak a normatív pénzekhez.
Tamás bejelentése szerint a tárca jövőre minden pályázatos határidőt november 15-ben állapít meg, hogy azokat az elhúzódó jelentkezések miatt év közben ne kelljen módosítani. Ezzel párhuzamosan eltörlik az úgynevezett gazdaregisztráció évközi határidejét is. A termelők november 15-ig bármikor nyilvántartásba vetethetik magukat, de amíg ezt nem teszik meg, állami támogatásokat nem kaphatnak.
Az idei kedvezőtlen tapasztalatokból okulva a tárca jövőre nem akarja "mereven kikötni", hogy a gabonatermesztők értékesítési szerződéseket kössenek -- közölte az államtitkár. Mint ismert, az idén erre a támogatások ígéretével az FVM az év elején rákényszerítette a gazdákat, ami miatt sokszor túlságosan alacsony felvásárlási árakat alkudhattak csak ki. Tamás elmondta: a szerződéses korlátot jövőre teljesen feloldják, vagy arra biztatják majd a termelőket, hogy a Budapesti Árutőzsdén opciós üzleteket kössenek. Utóbbival ugyanis az államtitkár szerint a gazdák ki tudnák védeni a kereskedők árnyomását.
Az idén legalább 22 milliárd forintnyi agrárgarancia marad meg a költségvetésben szereplő 65 milliárdos keretből -- derült ki. Ebből minimum 7 milliárd a már meghirdetett hitelezési programokból reked benn, míg 15 milliárdot eleve tartalékolt a tárca. A megmaradó garanciákat az államtitkár szerint 2001-ben akarja felhasználni az FVM. Mintegy 4 milliárdot a tartósítóiparnak szánnak, a többit főként az állattenyésztési technológiák kiemelten kezelt fejlesztésére fordítják. A részletekről ma tárgyal a közigazgatási államtitkári értekezlet. Az állattartók az állami garanciák révén várhatóan 20 milliárdnyi hitelhez juthatnak 5-10 éves futamidővel.
Keret: Két könyvszerű kiadványt jelentet meg várhatóan még decemberben az FVM. Az első kötet a tárca agrárstratégiáját, a második a Híd a harmadik évezredbe elnevezésű, a Széchenyi-tervhez készülő agrárprogramot tartalmazza. Tamás Károly az agrárstratégiáról elmondta, hogy az már "két és fél éve megvan". Ennek ugyanakkor ellentmond, hogy a napokban a parlament mezőgazdasági bizottsága a stratégia hiányára utalva olyan országgyűlési határozati javaslattervezetet fogadott el, amelyben ismételten felkéri a kormányt: terjessze a parlament elé az agrárgazdaság középtávú tervét.