Az egyik alapvető élelmiszer, a hús ára immár megfizethetetlen, és a beköszöntő hideg évszakban a közszolgáltatások díjainak, a villamosenergia-, földgázszámlák kifizetése rengeteg család teljes elszegényedését, ellehetetlenülését vonja maga után. Az idei drámai helyzethez az 1989 óta folyamatosan romló körülmények vezettek. Az 1990 és 1998 közötti időszakot a lakossági élelmiszer-fogyasztás szempontjából az jellemzi, hogy egy egész sor élelmiszercsoport esetében drasztikusan csökkent a fogyasztás, viszont az italozás mértéke igencsak megnövekedett. Az említett kilenc esztendő alatt 57,3 százalékkal nőtt a borfogyasztás, és egy döbbenetes adat: 232 százalékkal csökkent az üdítőitaloké. Ez annak eredménye lehet, hogy 1989 előtt Romániában egyáltalán nem lehetett elfogadható minőségű üdítőket kapni, a kilencvenes években viszont igen erőszakos reklámhadjáratot folytattak az országban megjelent üdítőitalcégek.
Tavaly további 5 százalékkal csökkent az élelmiszer-fogyasztás, habár rengeteg családi közösség már 1998-ban is igen szegény volt. 1999-ben a hús ára Romániában a kukoricaliszt árának a 13-szorosa, a búzalisztének csaknem a tízszerese volt, egy kilogramm hús árából 2,3 liter olajat vagy 10 kiló burgonyát, illetve 5,5 kg cukrot lehetett vásárolni. Az országos statisztikai hivatal összehasonlító táblázataiból kiderül, hogy 1990-hez viszonyítva a vállalkozók 220 százalékkal több gyümölcsöt és 168 százalékkal több húst fogyasztottak 1999-ben, viszont a mezőgazdaságban dolgozók gyümölcsfogyasztása az 1990-esnek csak 31, húsfogyasztása 25 százaléka. Nem ennyire drámai, de ugyancsak rossz a helyzet ilyen téren a munkanélküliek és a nyugdíjasok körében is.
A most leváltott román kormánynak abban a dolgozatában -- Politikai nyilatkozat az Európai Unióhoz való csatlakozásra -- az egyik fejezet azzal foglalkozik, hogy a következő években, 2004-ig miként kellene növekednie az átlagos élelmiszer-fogyasztásnak, vagyis a kormányzat milyen életminőség-javulást irányzott elő. Míg 1998-ban az egyéni átlagfogyasztás 915 kg élelmiszer volt, addig a tervezet szerint öt éven belül ezt 14-21 százalékkal kellene növelni. 2008-ig pedig további 6-7 százalékos növekedést kellene megvalósítani ahhoz, hogy a legjobb esetben 2008-ra tervezett csatlakozásig Romániában elfogadható szinten legyen az életminőség.