BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Varsóval és Bukaresttel egyeztet Budapest

Magyarország még az idén újabb tárgyalásokon igyekszik rendezni agrárvámvitáit Lengyelországgal, illetve Romániával. Budapest álláspontja szerint már nincs elfogadható indok a magyar szállítmányok -- egyebek között a hús, búza, kukorica és paradicsom -- bevitelének korlátozására.

Hamarosan újabb tárgyalási fordulón igyekeznek rendezni a magyar--lengyel vámvitát -- tudtuk meg Balás Pétertől, a Külügyminisztérium helyettes államtitkárától. Az év végével lejár a két ország közötti átmeneti megállapodás. Ugyanakkor nincs jele annak, hogy Varsó elfogadná azt a magyar érvelést, amely alapjaiban kérdőjelezi meg a hosszú ideje fenntartott lengyel vámintézkedések jogosságát. Budapest egyebek között arra hivatkozik, hogy indokolhatatlan a magyar búzaszállítmányokat hátrányosan megkülönböztető, 15 százalékos vám fenntartása, hiszen menet közben vámmentes kvótákat biztosítottak a lengyelországi búzahiány miatt. Hasonlóképpen indokolatlannak tartja a kukoricára fenntartott magas vámokat (ebből jelenleg nem is exportálunk); miként Varsó nem tudja megmagyarázni a magyar paradicsompüré- és húsexport nehezítését sem.
Mindezekről egyébként szó volt a CEFTA legutóbbi, varsói miniszterelnöki csúcsértekezlete mellett tartott kétoldalú tárgyalásokon is -- mondta Balás, hozzátéve: akkor nem volt előrelépés az ügyben. Megjegyezte azt is, hogy a csúcsértekezleten Varsó további ipari és agrár-védintézkedéseket jelentett be, ezúttal azonban olyanokat, amelyek nem érintik Magyarországot.
Ugyancsak elhúzódó vámvitáink vannak Romániával. Ezek rendezéséről várják a kilátásba helyezett új román javaslatokat Budapesten, tudtuk meg. A vita egyébként ugyancsak a magyar húsexportot érinti kedvezőtlenül.
A CEFTA legutóbbi, varsói csúcsértekezletén a kormányfők megerősítették azt a korábbi -- magyar kezdeményezésre született -- állásfoglalást, amely szerint évente megvizsgálják azon különféle piacvédelmi intézkedések jogosságát, amelyeket egy évnél tovább tartanak fenn. Ám előrelépés ez ügyben nem történt, dacára annak, hogy az utóbbi egy-két hónapban kiderült, egyre kevesebb ilyen intézkedésnek van -- a piaci helyzet által indokolt -- jogalapja.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.