Versenyképes társasági jogi szabályozás kialakítására törekszik az igazságügyi tárca a törvény jövő évi módosítása során. A jogharmonizáció igényelte változtatások a befektetői kedv növelését is szolgálhatják -- mondta a Világgazdaságnak Gadó Gábor, a minisztérium helyettes államtitkára. Hozzátette: társasági törvényünk -- mint azt a tárca által felkért különböző szakmai fórumok véleménye is megerősítette -- jelenleg nem igényel radikális, átfogó változtatást. Adós ugyanakkor némely uniós irányelv megfelelő beillesztésével, illetve esetenként a sajátos -- közösségi jog engedte -- legcélravezetőbb megoldással.
A tervek szerint a mai rendelkezéseknél egyértelműbben érvényesülnek majd a tőkevédelemre vonatkozó közösségi követelmények. Így például a törvény árnyaltabbá fogja tenni a saját részvény szerzésével kapcsolatos szabályokat. Minden bizonnyal pontosabbak lesznek az osztalékfizetésre irányadó passzusok. Vannak olyan szabályok a törvényben, amelyek harmonizálnak ugyan az uniós irányelvvel, ám -- mivel jogharmonizációs mulasztást nem eredményez -- figyelmen kívül hagyják az abban foglalt kivételeket. A módosítás előkészítői fontolgatják a kivételek bevezetését, melyek oldanák a jelenlegi szabályozás szigorát.
Gadó Gábor kifejtette: a születendő uniós irányelvek jellemzően már csak ott korlátozzák majd a tagországi jogalkotót, ahol feltétlenül szükséges, nagyobb teret adva számára az adott cél elérésére alkalmas eszköz megválasztásában. Ezért társasági törvényünk "finomításakor" nemcsak a közösségi normát kell szem előtt tartani. Kívánatos a tagállamok megoldásait is vizsgálni a hazai szabályozás versenyképessége érdekében, hiszen a rendelkezések esetleges túlzott szigora éppúgy befektetőellenes lehet, mint nagyvonalú engedékenysége.
A tervezett módosítások a cégtörvényt és a külföldi vállalkozások magyarországi fióktelepeire vonatkozó szabályozást is érintik majd. Erre figyelemmel vizsgálják egyebek közt, hogy miként erősíthető a cégnyilvánosság. A változtatásokkal feltételezhetően pótolják a fantomcégek törlése során felmerült, a gyakorlatban nem kis gondot okozó hiányosságokat.
A módosítócsomag a tárca szándékai szerint a jövő év második felében kerül a parlament elé. Ezt követően előkészítik a társasági és cégjogi szabályozás három-négy év múlva esedékes felülvizsgálatát, amelyhez már most gyűjtik a szakemberek véleményét, javaslatait.