Magyar gazdaság

"Felhígult" az EU nagylelkűsége

Az eredetileg javasoltnál jóval hosszabb ideig élvezhetnek átmeneti kedvezményeket az uniós cukor- és rizstermelők a világ 48 legszegényebb országából érkező importtal szemben. Az Európai Bizottság eredetileg 2004-től javasolta a piacok teljes megnyitását a szóban forgó országok összes terméke előtt, ám heves lobbiharcok után most 2009-re módosította ezen "érzékeny termékek" esetében a határidőt.

Pascal Lamy, a bizottság kereskedelmi felelőse tavaly szeptemberben terjesztette elő azt a javaslatot, amely méltányossági alapon az idén január elejétől eltörölt volna valamennyi vámot és korlátozást a 48 leginkább rászoruló ország termékei elől. Kivételt mindössze a fegyverek képviseltek volna, továbbá három "érzékeny" termékcsoport: a cukor, a rizs és a banán. Ezek esetében 2001--2004 között fokozatosan szűntek volna meg a korlátozások -- emlékeztet a Reuters.
Az érintett ágazatok tiltakozása miatt azonban a javaslat nem látszott keresztülvihetőnek; a tagállamok egy része, valamint Franz Fischler agrárbiztos is ellenezte annak elfogadását. Lamynak ezért nem maradt más választása, mint a javaslat "felhígítása", azaz az átmeneti időszakok kitolása.
Az új változat szerint a banánpiacon 2002. január 1. és 2006. január 1. között kell fokozatosan megvalósítani a piacnyitást. A cukor vonatkozásában 2006. július 1. és 2009. július 1., a rizs esetében pedig 2006. október 1. és 2009. október 1. a két megfelelő dátum. Ezzel Brüsszel igazodni látszik az uniós cukorpiac átfogó reformjának tervezett 2006-os életbelépéséhez.
A késedelmeket ellentételezendő, a bizottság vámmentességi kvótát javasol megállapítani a 48 ország számára a három termény vonatkozásában. A kvóták megállapításánál az 1990-es évtized legjobb exportteljesítményét vennék alapul, és azt évente 15 százalékkal kumuláltan emelnék. Lamy a brit hírügynökség szerint valószínűnek tartja, hogy a módosított előterjesztés elnyeri mind a tagállamok, mind pedig az Európai Parlament támogatását.

Az eredetileg javasoltnál jóval hosszabb ideig élvezhetnek átmeneti kedvezményeket az uniós cukor- és rizstermelők a világ 48 legszegényebb országából érkező importtal szemben. Az Európai Bizottság eredetileg 2004-től javasolta a piacok teljes megnyitását a szóban forgó országok összes terméke előtt, ám heves lobbiharcok után most 2009-re módosította ezen "érzékeny termékek" esetében a határidőt. VG-összefoglaló-->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek