Azt követően, hogy a kormány jogilag is elismerte, az infláció nem tartható a korábban bejelentett szinten, a szakszervezeteknek helyben kezdeményezniük kell a bérmegállapodások korrigálását -- nyilatkozta Borsik János, az Autonóm Szakszervezeti Szövetség (ASZSZ) elnöke lapunknak. Könnyebb a helyzet ott, ahol a bérmegállapodásban szerepel az évközi korrekció, szinte a tárgyalások előbbre hozataláról van csak szó. A Gazdasági Tanács legutóbbi ülésén a kormány nem zárkózott el az elől, hogy az Országos Munkaügyi Tanácsban (OMT) napirendre tűzze az országos bérajánlás korrigálását. Mint Borsik János elmondta, az ASZSZ-hez tartozó szakszervezetek között már van olyan, amelyik tett lépéseket a munkaadónál. Borsik szerint a kormány már januárban feladta az infláció alábecslését, amikor csatlakozott a munkaadók és munkavállalók 9,75--12,5 százalékos béremelés-ajánlásához.
Az inflációs prognózis megváltozása következtében további 4-5 százalékos bérfejlesztést lát elfogadhatónak költségvetési forrástöbblet egyidejű biztosításával Vadász János, a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezetének (KKDSZ) elnöke. A magasabb inflációhoz 12,75--13,75 százalékos sávban kellene lennie a béremelésnek -- véli.
A Szakszervezetek Együttműködési Fórumának (SZEF) elnöke, Szabó Endre is biztos abban, hogy az inflációs prognózis módosítása maga után vonja az év elején tervezett béremelési ütem módosítását is. Legalább 9 százalékos éves átlagos drágulás mellett kell átszámolni a béremeléseket, így a 8,75 százalékos általános növelést 11--11,75 százalékra kell korrigálni -- véli.
Mintegy 140 ezer munkavállaló van a közszférában, akik csak a 8,75 százalékos általános emelésben részesülnek az idén -- emlékezetetett. Szabó szerint azokon a területeken is korrigálni kell a béreket, ahol a 8,75 százalékos emelésnél nagyobb a fejlesztés. Ilyenek az egészségügyben a gyógyítással összefüggő tevékenységet végzők, akik január elsejétől élvezhetnek 20 százalékkal magasabb bért, vagy a pedagógusok is, nekik szeptembertől ígérték ugyanezt. Kifejtette, hogy a kormány a 6 százalékos infláció mellett ígérte a 8,75 százalékos általános béremelést 2001-re, ezért nem teheti meg azt, hogy a gyorsabb áremelkedések miatt az ígért bérfelzárkóztatások elértéktelenedjenek.
Emlékeztetett a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma és a kormány közötti megállapodásra, melynek értelmében a felek ez év májusában áttekintik és értékelik a béremelési intézkedések végrehajtásának tapasztalatait.