Milyen adalék adható a bioélelmiszerekhez
Thomas Cierpka, a bio-mezőgazdasági termelők nemzetközi szövetségének (IFOAM) ügyvezető igazgatója szerint a bizottsági javaslat nagyjából kétszer annyi adalékanyagot említ, amennyit most az EU-országok átlagosan engedélyeznek. Brüsszel a legkisebb közös többszöröst kereste az előterjesztés kidolgozása során, tehát a változatosságot a fogyasztói jogok elé helyezte -- idézi véleményét az EUobserver.
A javaslattal először a tagországok bio-mezőgazdasági szakértőiből álló állandó bizottság, ezt követően pedig a szakminiszterek tanácsa foglalkozik. A végső döntés előreláthatólag május végén születik meg.
A viszonylag liberális szabályozás elsősorban a biotermelés terén különösen igényes skandináv országok számára okozna komoly változást: a hatályos dán törvények például a javasolt ötvenből mindössze 12 segédanyagot engedélyeznek. Aggodalmat váltott ki többek között a nátronsalétrom (NaNO3) alkalmazásának kérdése: a szalonnák és sonkák érlelésénél használt anyag dán szakemberek gyanúja szerint rákkeltő lehet, és használatát mindössze a hústermékek tetszetős színének elérése indokolja.


