Tavaly a Magyarországon működő vállalkozások 1270,4 milliárd forint adózás előtti nyereséget értek el, ami 8,3 százalékkal több az 1999-es eredménynél -- közölte tegnapi tájékoztatóján Vámosi-Nagy Szabolcs, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) elnökhelyettese a tavalyi évről beadott társasági adóbevallások tapasztalatai értékelve. Az adóhivatal 283 ezer bevallás adatait elemezte. Az adózás előtti eredmény 1921 milliárd forint nyereség és 650 milliárdos veszteség egyenlege.
A társaságok összesen 223 milliárd forint társasági adót fizettek be tavaly -- mondta az elnökhelyettes. Ez az 1781,5 milliárd forint adóalap szerint azt jelenti, hogy a vállalkozások adóterhe 12,5 százalék volt. Ám ezekben az adatokban még nem szerepel az off-shore cégek eredménye.
Az off-shore vállalkozások száma növekszik, s megugrott az általuk fizetett adóbevétel is -- hangzott el. E cégeket is beszámítva, 11 százalékos a társasági adót fizető vállalkozások adóterhelése, ám Vámosi-Nagy Szabolcs szerint Magyarország még nem számít adóparadicsomnak. A szabályok szerint azok az országok tekinthetők ilyennek, ahol az adóterhelés nem éri el a 10 százalékot.
Az off-shore cégek tavalyi eredményük alapján 7,6 milliárd forint társasági adót fizettek be, ami hatszorosa az 1999-es adóév után fizetettnek. Ez a bevétel figyelemre méltó, mivel az off-shore cégek adóterhelése mindössze néhány százalékos -- hangzott el. Az utóbbi években egyébként folyamatosan és jelentősen növekszik -- két és fél év alatt megduplázódott -- az ilyen vállalkozások száma -- jegyezte meg Vámos-Nagy Szabolcs. Az idén júniusig 671 off-shore céget tartott nyilván az adóhivatal, ami fél év alatt 66 százalékos növekedést jelent. Tavaly 52 százalékkal nőtt a számuk, 1999-ben ugyanis még csak 235 off-shore céget tartottak nyilván.