A fővárosban és Pest megyében több mint egy éve 43-féle gyógyászati segédeszközt már nem kell megvenniük a betegeknek, időlegesen bérbe vehetik azokat. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) abból a célból kezdeményezte a modellkísérletet, hogy a betegeknek ne kelljen megvásárolniuk a drága eszközöket, különösen, ha csak időlegesen van szükségük a használatukra -- mondta a Világgazdaságnak Kőrössy Péter főosztályvezető.
Egy elektromos utcai kerekes szék ára például 669 ezer forint. A hagyományos tb-támogatási rendszerben ennek 85 százalékát az OEP fizeti, 15 százalékot a beteg térít. A kölcsönzés 6875 forintos havibérleti díján is ugyanilyen mértékben osztoznak. Gyakori az igény az ülőpárnákra. Ezek egyike 90 530 forintba kerül, ebből 77 százalék a tb, 23 a beteg költsége. Ám a havibérlet csupán 5707 forint.
Meghívásos pályázattal tavaly az LBT Kft. nyerte el a gyógyászati segédeszközök forgalmazásra kiírt pályázatot, ám a szerződéskötés elhúzódása miatt tényleges kölcsönzés csak az idén május és június hónapban futott föl, amikor 140-féle eszközt átlagosan 3-4 hónapra kölcsönöztek ki a betegek.
Az induláshoz 12 millió forint értékben vásárolt kikölcsönözhető segédeszközt a nyertes cég -- tudtuk meg Tókos Edit ügyvezető igazgatótól. Ám a kölcsönzés beindítása ennek a többszöröse, hiszen az adminisztráció mellett meg kellett teremteni a folyamatos beszerzést, a raktározást, az eszközök fertőtlenítését és javítását. A kölcsönzési díj 25 százalékos áfát is tartalmaz, hiszen az egészségügy sem kivétel az általános szabály alól. Pedig a forgalmazók szerint a forráshiányos ágazatot például ezen adó csökkentésével is preferálhatnák. Azért is szükség lenne az egészségügyben használt termékek áfaügyeinek rendbetételére, mert megmagyarázhatatlanul nagy a káosz, egyes termékekért 12, másokért 25 százalékot kell fizetni.
Az ügyvezető asszonynak a segédeszköz-kölcsönzésről jók az első tapasztalatai, amit az eszközöket felírt orvosok és a betegek között készített felmérésekre alapoz. Tókos Edit kevésbé elégedett az OEP-pel kötött szerződések megkötésének elhúzódásával, mivel az a betegeket és az orvosokat elbizonytalanította. Kőrössy Péter azt ígéri, hogy e tekintetben a jövőben gyorsabb lesz az OEP, hiszen az a tervük, hogy a segédeszköz-kölcsönzést országossá fejlesztik. Ennek indokoltságát bizonyítja, hogy az LBT Kft.-nek eddig 5,5 millió forintot fizettek a biztosítottak kölcsönzési díjaira, ám ha a bérelt eszközöket megvették volna a betegek, 9,2 millió forint ártámogatást kellett volna fizetnie a tb-nek. A főosztályvezető tisztában van azzal: csak akkor terjedhet el az új rendszer, ha a bérlettel foglalkozó cégek is érdekeltek lesznek a segédeszközök forgalmazásában, ha a kölcsönzött termékek kihordási idején belül megtérül számukra azok ára.