Az IMF májusi értékelése óta tovább romlottak a világgazdasági kilátások, amit a globális növekedésre adott előrejelzés 0,6 százalékpontos csökkentése is jelez. A legkisebb mértékben az amerikai gazdaság bővülésére adott jóslat mérséklődött, igaz, a kiadvány készítői még nem tudták bekalkulálni az amerikai terrorcselekmények hatásait.
Utóbbiakkal kapcsolatban Kenneth Rogoff, az IMF vezető közgazdásza a kiadványt bemutató sajtótájékoztatón azt hangsúlyozta, hogy a jelen gazdasági helyzetet perspektívába helyezve kell szemlélni, a sok országban stabil gazdasági fundamentumok figyelembevételével. A támadások közvetlen hatása az amerikai gazdaság méreteihez képest viszonylag mérsékelt -- hangoztatta Rogoff. Az IMF egyúttal elismeri, hogy a közvetett hatások sokkal jelentősebbek lehetnek, beleértve a fogyasztói és az üzleti bizalom tartós csökkenését.
A közgazdász helyes válasznak nevezte a vezető jegybankok agresszív monetáris lazító lépéseit, sőt, továbbiak számára is lát teret. Az amerikai bizonytalanság miatt Európa és Japán is ráutaltabb a belső piacon generált növekedésre, ami még sürgetőbbé teszi a strukturális reformok továbbvitelét.
Különösen igaz ez Németországra, ahol az IMF az idén már csak 0,8 százalékos gazdasági bővülést vár. Bár ennél kisebb mértékben, de az euróövezet más gazdaságaiban is jelentősen romlottak a kilátások, a globális lassulás hatása a vártnál jelentősebbnek bizonyult. A valutaunió "motorjaként" Franciaország is csupán 2 százalékos növekedésre számíthat 2001-ben.
Még komorabb képest fest a kiadvány Japán gazdaságáról. Az IMF 1,1 százalékponttal fogta vissza jóslatát, immár visszaesést prognosztizálva a szigetországban. A vezető közgazdász szerint Japánban a múlt heti üdvözlendő lépések ellenére még jelentős tere maradt az "agresszívabb monetáris lazításnak".
A globális lassulást az exportnövekedés fékeződésén keresztül Európa feltörekvő gazdaságai is megérzik, bár a beáramló külföldi tőkének és a vállalati szerkezetátalakításnak köszönhetően a kivitel üteme eddig kevésbé esett vissza. Emiatt a bővülés csak mérsékelten lassul, és egyelőre a török és az argentin válság is csak csekély nyomást jelentett a térség valutáira.
Magyarországról szólva a jelentés robusztusnak minősíti a növekedést, melynek üteme az idén és jövőre is 4,5 százalékos lehet. Ez viszont az inflációnak a két számjegyű tartományba való visszatérésével járt együtt -- utal rá a jelentés. A forint árfolymasávjának kiszélesítése az IMF szerint a monetáris feltételek szigorításának jó eszköze, de hasonlóan szigorú költségvetési politikának is támogatnia kell.