A munkahelyek megtartását és a gazdaság élénkítését célozza meg az a csomag, melyről a Gazdasági Tanács értekezett pénteken, külföldi és magyar szakemberek részvételével -- számolt be a gazdasági és a pénzügyminiszter, valamint a Magyar Nemzeti Bank elnöke pénteken. A beruházási források 200 milliárd forinttal emelkedhetnek a tervezett intézkedések hatására úgy, hogy az nem veszélyeztetné a gazdaság egyensúlyát, és nem terhelné meg a költségvetést sem -- összegezte Matolcsy György gazdasági miniszter.
Kiemelt szerephez jutna a Magyar Fejlesztési Bank. Kötvénykibocsátásaiból bővítenék a már elindított autópálya-építések mellett a hazai útépítéseket. Új környezetvédelmi, vízgazdálkodási és vasútépítési projektek indítását is tervbe vette a gazdasági miniszter.
Varga Mihály pénzügyminiszter elmondta, a társasági adóban növelnék a maximum 50 főt foglalkoztató cégek kedvezményét, így ha a nyereséget ezen cégek beruházásra fordítják vissza, akkor az adókedvezmény 10 millió forintos plafonja 30 millió lenne 2002. január 1-jétől.
A csomag egyik fő elemének a lakásépítések bővítését látják a szakemberek. Ennek érdekében célszerű lenne az új lakások építéséhez és vásárlásához felvehető hitel kamatát a jelenlegi 8-ról 6 százalékra csökkenteni -- fogalmazott Matolcsy. Emellett javasolják a kormánynak, hogy az eddig is sikeres bérlakás-építési program finanszírozásában ezentúl az MFB is vegyen részt, a tervek szerint tízmilliárd forinttal -- mondta el lapunk kérdésére. Az értekezlet résztvevői további öt-hat javaslatot is megfogalmaztak a lakásépítés élénkítésével kapcsolatban. Ezeket a holnapi kormányülésre terjesztik be.
A gazdaságélénkítésre számt forrásokat részben az Európai Unió társfinanszírozásával kell megteremteni -- jelentette ki Matolcsy György. Az is nyilvánvalóvá vált, hogy a már elfogadott jövő évi költségvetésen nem kívánnak változtatni. Varga Mihály pénzügyminiszter hangsúlyozta: jó döntésnek bizonyult, hogy az idei többletforrásokat a nyári kormánydöntésekkel beruházási célokra használják fel.
Járai Zsigmond jegybankelnök a tájékoztatón elmondta, döntés született a jegybank magas devizatartalékának leépítéséről. A lépést gazdaságossági szempontok indokolják. Az Államadósság-kezelő Központ jövőre csak belföldi forintkötvényt bocsát majd ki, devizában fennálló kötelezettségeit pedig a jegybanktól megvásárolt devizából finanszírozza.