A teljes, 132 milliárd dolláros argentin államadósság mintegy 60 milliárdos, belföldi befektetők kezében lévő hányadáról tudja meg péntekig a kormány, hogy a kötvénytulajdonosok elfogadják-e az alacsonyabb kamatokat, cserébe a kilátásba helyezett nagyobb visszafizetési biztonségért. A Reuters által idézett elemzők szerint nagyjából az összeg felét illetően látszik megoldottnak az elfogadás, főleg annak okán, hogy ellenkező esetre nincs biztosíték a tőkerész kormány általi törlesztésére. A külföldi kommentátorok által máris "de facto fizetésmegtagadásként" értékelt művelet keretében a kormány azt ajánlja, hogy 7 százalékos kamatot garantáltan fizet minden -- beleértve az utóbbi időben már csak a 11--30 százalékos kamatsávban felvenni tudott -- hitel után. A kormány egyúttal azt is kéri, hogy a 2011 előtti lejáratra szóló összes kötvény visszafizetési határidejét -- közös megegyezéssel -- tolják el három évvel.
Domingo Cavallo pénzügyminiszter vélhetően arra játszik, hogy a befektetők számára vonzó kilátás lesz az, ha a portfóliójukban lévő államkötvények értéke nem csökken. Buenos Aires egyébként már csak az amerikai állampapírok hozama feletti 31 pontos feláron juthat hozzá hitelekhez, ami sokkal rosszabb megítélést jelent, mint a tőkepiaci páriának tekintett Ecuadoré, de Nigériáénál is 14 ponttal magasabb.
A külföldi adóssághányadot képviselő kötvények cseréjének vizsgálatára rangos nemzetközi befektetési bankokat (Merrill Lynch, Salomon Smith Barney, Deutsche Bank Alex Brown) kért fel az argentin pénzügyminisztérium. Ezzel egy időben USA-beli befektetők máris elkezdték összeállítani az érdekeik védelmére szánt rangos ügyvédi csapatot. Az egyik alap képviselője kijelentette, hogy az argentin adósságcsere-diktátum halálos csapás lenne az üzletágra, ezért a kötvénytulajdonosok védelmére máris megmozdult a New York-i jogi közösség. "Nem engedhető meg, hogy Buenos Aires újraírja a kötvényekre nyomtatott feltételeket" -- hangoztatta az idézett befektető.
Jövő hétfőn egyébként Argentínába érkezik a Nemzetközi Valutaalap (IMF) delegációja, amely a Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint megvizsgálja, hogy a korábban jelzettnél is nagyobb költségvetési hiány ellenére folyósítható-e a meglévő hitelkeret következő, 1,3 milliárd dolláros részlete. Egy további hír szerint szabadlábra helyezték az illegális fegyverkereskedelemmel vádolt Carlos Menem volt elnököt, akinek hivatali ideje alatt jött össze a 132 milliárd dolláros államadósság nagy része. A politikust nagyszámú híve üdvözölte, akik egyúttal tüntettek a súlyos válság kezelésével bajlódó mostani kormány ellen.