A Miniszterelnökség Közbeszerzési és Gazdasági Igazgatósága (MKGI) 55 millió forintért vásárol tíz Lotz Károly-olajképet. Ezeket a Sándor-palota empire szalonjába helyezik majd el.

Az MKGI az alkotások beszerzésénél hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos közbeszerzést alkalmazott - derül ki a Közbeszerzési Értesítőből. Ezt a törvény azon paszszusával indokolták, miszerint a szerződést a művészeti szempontok vagy a kizárólagos jogok védelme miatt csupán egy meghatározott személy képes teljesíteni.

Az eljárás során a képsorozat tulajdonosait, Füzéky Bálintot és Gömöri Istvánnét kérték fel ajánlattételre, s ők lettek a későbbi nyertesek.

A Sándor-palotába - március közepére tervezett átadása várhatóan kicsit csúszik - a közelmúltban szereztek be bútorokat (egyebek között székeket, karosszékeket, kanapékat, asztalokat és tükröket) közel 31 millióért. A palotában fogják tartani a kormányüléseket, de a miniszterelnöki rezidencia - a korábbi elképzelésektől eltérően - nem kapott helyet benne.

Magos Katalin