A választópolgárok körében érzékelhető nyugtalanság és az erre vonatkozó beadványok magas száma miatt az Országos Választási Bizottság (OVB) külön közleményt bocsátott ki a választások tisztaságáról. A közlemény szerint a választások első fordulója a törvényes előírásoknak megfelelően zajlott le, s történt meg ezt követően az Országgyűlésbe jutás küszöbét jelentő ötszázalékos határ megállapítása.

A testület szerint a kifogásolt ügyek száma és súlya nem kérdőjelezi meg a választások tisztaságát, s nem ad alapot arra, hogy elrendeljék a szavazatok újraszámlálását. A kérdéssel kapcsolatban az elmúlt napokban is több beadványt kaptak.

Ugyancsak a testület tegnapi ülésén számoltak be az Országos Választási Iroda (OVI) illetékesei arról: összesen 38 esetben merült fel, hogy valaki igazolószelvényével visszaélve egynél több szavazatot adott le, de csak egy esetben bizonyosodott be visszaélés gyanúja, itt az OVB feljelentést kezdeményezett.

Az OVI illetékesei szerint a többi eset adminisztrációs hibára vezethető vissza, és ugyancsak nem tapasztaltak visszaélést a lakossági migrációval kapcsolatban. Bár a lakcímváltoztatások száma valamelyest emelkedett a választások első fordulóját követően, azonban az OVI illetékesei szerint ez arra vezethető vissza, hogy a választások lebonyolításában részt vevő okmányirodák most kezdték el pótolni a választások első fordulóját megelőző leterheltségükből eredő elmaradásaikat.

Munkatársunktól