A választások közötti időszakhoz képest fokozott biztonsági kihívást jelenthet a miniszterelnök-jelöltek számára, hogy túlfűtött politikai légkörben szerepelnek a megszokottnál lényegesen többet a nyilvánosság előtt, s mennek ki az "utcára" a választópolgárok megnyerése érdekében - vélik a lapunk által megkérdezett szakértők. Ennek ellenére a két kormányfőjelölt eltérő védelemben részesül: míg Orbán Viktor miniszterelnöknek - az erre vonatkozó jogszabályoknak megfelelően - a Köztársasági Őrezred biztosít védelmet, addig Medgyessy Péter szocialista miniszterelnök-jelölt még privát céget sem vesz igénybe személyes biztonságának védelme érdekében.

"A Köztársasági Őrezred állandó védelmet biztosít Orbán Viktor miniszterelnök részére, s folyamatosan értékeli és elemzi az esetleges veszélyforrásokat. Ennek megfelelően a védelem formája mindig az adott helyzettől függ, azonban ez nem befolyásolja azt, hogy az ezred a kormányfő biztonságát minden körülmények között az elvárásoknak megfelelően biztosítja" - erősítették meg lapunknak a szervezet illetékesei. Ugyanakkor - mivel az erre vonatkozó adatok államtitok részét képezik - arra már nem kaptunk választ, hogy a választási kampányidőszakkal összefüggő rendezvények lebonyolítása a megszokotthoz képest milyen plusz biztonsági intézkedéseket igényel a kormányfő védelme érdekében, s hogy a választások közötti időszakhoz viszonyítva több fenyegető hangvételű levelet vagy üzenetet címeznek-e Orbán Viktor részére.

Ezzel szemben Medgyessy Péternek a jogszabályok szerint nem jár automatikusan az őrezred védelme, mivel az "alapesetben" csak a köztársasági elnöknek, a miniszterelnöknek, az Országgyűlés elnökének, valamint az Alkotmánybíróság és a Legfelsőbb Bíróság elnökének, továbbá a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszternek jár. Emellett a kormány - a belügyminiszter javaslatára - ideiglenes jelleggel azon személyek védelemben részesítését is elrendelheti, akiket közéleti tevékenységük miatt személyük vagy közvetlen környezetük ellen irányuló erőszakos bűncselekménnyel fenyegettek meg. Ezért részesült az őrezred védelmében 1998-ban még ellenzéki politikusként Orbán Viktor és Torgyán József is a választások időszakában elkövetett robbantások után.

Ezzel kapcsolatban lapunk úgy tudja, hogy az elmúlt napokban, a felfokozott választási hangulat miatt, Orbán Péter országos rendőrfőkapitány felajánlotta Med-gyessy Péter számára is az őrezred ideiglenes védelmét, s bár a szocialista miniszterelnök-jelölt egyelőre nem válaszolt, de hozzá közel álló források szerint nem kívánja ezt igénybe venni. Emellett lapunk információi szerint Medgyessy Péter kampányrendezvényei során privát biztonsági cég szolgáltatásait sem veszi igénybe.

Mint az MSZP illetékesei elmondták, kampánykörútja során a szocialista miniszterelnök-jelöltet népes stáb kíséri, azonban személyi testőrök nincsenek közöttük. Az illetékesek szerint a párt rendezvényein eddig egyetlen, a személye ellen irányuló atrocitás sem történt.

Németh I. Gergely