A tavalyi 250 milliárd forintnál 47 milliárddal több jut az idén a kórházakban ápolt betegek ellátására, ami a gyógyításért járó alapdíj 100 ezer forintos növelésével járt - tájékoztatta lapunkat az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) főigazgató-helyettese. Donkáné Verebes Éva szerint ennek eredménye, hogy miközben a múlt év első négy hónapjához képest 98 százalék volt a kórházak első négy hónapjának átlagos teljesítménye, az úgynevezett aktív betegek után járó tb-pénz öszszege 19,3 százalékkal nőtt. Minden 1 százalékos teljesítményemelkedés közel 20 százalékos pénznövekedéssel járt.

Legjobban a legsúlyosabb betegeket gyógyító országos intézetek és egyetemi klinikák jártak, de lényegesen javult a gyermekgyógyászat helyzete is. A gyermekkórházak teljesítménye közel 13 százalékkal volt kisebb az előző év első négy hónapjánál, ám az ápolásért járó pénz összege 103 százalék lett. A lehetőségek függvényében csaknem minden orvosi szakterületen javult a finanszírozás, több jutott a sebészeteknek, a daganatos betegeket gyógyító onkológiai osztályoknak. A sebészeteken 61 235 beteget láttak el, amiért 6,6 milliárd forintot fizetett ki az OEP. A 23 416 daganatos betegre pedig 2,5 milliárd forint jutott.

Megtudtuk, hogy a 175 kórház közül tíznek 2 százaléknál kisebb mértékben csökkent a bevétele, a többinek nőtt. Az intézetek 61,4 százalékának a finanszírozása 10-20 százalék közötti javulást mutat, 14 százalékuk az előző év első négy hónapjában kapott bevétel ötödénél kapott többet az OEP-től.

A főigazgató-helyettes arról is tájékoztatott, hogy a laboratóriumok bevétele jelentős mértékben csökkent. Ez annak a következménye, hogy az előző év egyhavi átlagához képest a januári teljesítmények ötödével megugrottak. S mivel a vizsgálatok díját zárt kasszából fizeti a biztosító, csökkent az egy vizsgálatra jutó díj. Az OEP az érintett orvosi szakma képviselőivel arról egyeztetett, hogy milyen szakmai szabályok kidolgozása szükséges a közeljövőben. Ilyenek lehetnek, hogy minősítik a laboratóriumokat, s a tárgyi és személyi feltételek alapján döntik el, hol, milyen vizsgálat végezhető. Ezzel a fölösleges vizsgálatok kiszűrhetők. A laboratóriumok minősítésével és a kompetenciaszintek meghatározásával válhat csak kifizetődővé a labormunka, és ez lehet a szakmai minőség biztosításának a feltétele is.

NÓGRÁDI TÓTH ERZSÉBET