A Csepelen a közelmúltban átadott piac felújítását nagyban elősegítette a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK) hitelkonstrukciója. A BVK a tízmillió forintos felső összeghatárú kedvezményes hitellel segítette a csepeli kereskedőket abban, hogy a felújított piacon a megújult körülmények között is folytathassák vállalkozásukat. Eddig már összesen mintegy százmillió forint hitelt vettek igénybe a vállalkozások.

A BVK és a Csepel Piac Kft. együttműködési megállapodása alapján a piac területén a kft.-től használati jogot vásárló vállalkozások számára a BVK több hitelkonstrukciót is kínál. A 10 millió forint összegű kedvező kamatozású Budapest kisvállalkozói hitelt, vagy a 7,5 millió felső összeghatárú Budapest vállalkozói hitelt vehetik fel. A BVK vállalta a gyors, soron kívüli ügyintézést és tanácsadási szolgáltatást, a Csepel Piac Kft. mint a csepeli önkormányzat képviselője a bérleti jog megvásárlására fordított hitelösszeg erejéig vállalt készfizető kezességet, ezzel is csökkentve a vállalkozások fedezetbiztosítási kötelezettségét.

A BVK reményei szerint a csepeli példát látva hamarosan több kerületi önkormányzattal is létrejöhet hasonló együttműködés. A kerületek kiemelt feladatai közé tartozik ugyanis a piacok, bevásárlócsarnokok magas színvonalon történő átalakítása, fejlesztése. A használati jog megvásárlása egyes vállalkozók esetében azonban megoldhatatlan gondot jelent.

A BVK 1994 óta kínálja széles körű szolgáltatásait a budapesti vállalkozások, önkormányzatok számára. A főváros a BVK által kidolgozott és működtetett Budapest kisvállalkozói hitel 2000 projekttel első díjat nyert az Eurocities innovatív városi stratégiák témakörben kiírt pályázatán. (MK)