Az Európai Unió külügyminiszterei egyelőre levették a napirendről azokat a javaslatokat, hogy vezessenek be szankciókat Izraellel szemben - értesült a Reuters. Ennek megfelelően a Luxembourgban tanácskozó miniszterek nem is kezdeményezik az EU-izraeli társulási tanács decemberben esedékes ülésének előbbre hozatalát. Berlin ugyanakkor egyoldalúan bejelentette, hogy felfüggeszti Izraelbe irányuló hadianyag-szállítmányait.

EU-tagok szembekerülését hozta az ENSZ Emberi Jogi Bizottságában az iszlám államok kezdeményezésére elfogadott, Izraelt elítélő határozat is. Franciaország támogatta, Nagy-Britannia, Német- és Olaszország viszont ellene szavazott annak a szövegnek, amely szerint Izrael "durván megsérti az emberi jogokat", s a palesztin népnek "törvényes joga az ellenállás".

Az EU várakozó álláspontját Colin Powell amerikai külügyminiszter folyamatban lévő közel-keleti közvetítő tárgyalásai indokolják. Az amerikai külügyminisztériumban megerősítették, hogy Ariel Saron izraeli kormányfő új békekonferenciát javasolt Powellnek, de az indítvány "még további vitákat igényel". Saron azt szeretné, ha a konferenciának az Egyesült Államok adna otthont, s azon Egyiptom, Szaúd-Arábia, Jordánia, Marokkó és "palesztin képviselők" vennének részt. Az ilyenformán meg sem hívandó Jasszer Arafat palesztin elnök a Fox amerikai tévének úgy nyilatkozott, hogy ő nincs ellene a konferenciának, ha George Bush elnök támogatja azt, de előbb az izraelieknek ki kell üríteniük az elfoglalt területeket; egyiptomi illetékes szerint a konferencia ötlete arra jó, hogy Izraelnek ne kelljen élből visszautasítania a szaúdi béketervet.

Condoleezza Rice amerikai elnöki tanácsadó szerint a békekonferencia akkor jöhet létre, ha Izrael eleget tesz Bush kérésének, és kivonul az 1967-ben megszállt területekről, ha lezárultak a palesztin öngyilkos merényletek, és ha az arab országok vezetői elítélik a terrorizmust.

A terepen azonban egyelőre a tűzszünetről tárgyal Powell, aki szerint ez csak akkor lehet tartós, ha politikai dimenziót ölt. Libanonban és Szíriában az amerikai külügyminiszter azt is próbálta elérni, hogy a Hezbollah szüntesse be Észak-Izrael ágyúzását, mert "a határtámadások regionális konfliktussá szélesedhetnek".

VG-összeállítás