Tovább emelkedett az infláció márciusban az eurózónában. A 12 EMU-tagállam harmonizált inflációs mutatója 2,5 százalékos fogyasztói áremelkedést jelzett az év harmadik hónapjában. Ez újabb 0,1 százalékos gyorsulást jelent a fogyasztói árindex növekedésében a februári 2,4 százalékos adathoz képest, havi szinten pedig 0,6 százalékos inflációt takar. Mint ismeretes, az Európai Központi Bank (ECB) már korábban jelezte, hogy rövid távon az infláció emelkedésére számít, de hamarosan a közös központi bank 2 százalékos toleranciaküszöbe közelébe kerülhet a fogyasztói árindex növekedési üteme.

Ottmar Issing, az ECB vezető közgazdásza szerint a magas energiaárak - elsősorban az olajár - okozta sokk miatt nem érvényesül egyelőre a csökkenő trend az eurózóna inflációjában. Az olajárral kapcsolatban Issing annyit jegyzett meg, hogy az csak késlelteti az infláció csökkenését, de nincs ok az aggodalomra. Az inflációs pálya nem módosult számottevően. Ugyanakkor azt is hangsúlyozta, a magas olajár tartósságát illetően nehéz bármit is jósolni. Az biztosnak tűnik Issing szerint, hogy az áprilisi infláció még a 2 százalékos cél felett lesz. Megerősítette, hogy az ECB az idei év végére 2,0-2,5 százalékos reál GDP-növekedésre számít. Az Európai Bizottság szerint az első negyedéves 0,5 százalékos GDP-bővülést a második negyedévben 0,8 százalék követi.

Az elemzők ugyanakkor nem osztják teljes mértékben az ECB optimizmusát. Az élelmiszer- és energiaáraktól megtisztított maginfláció ugyanis szintén 2,5 százalékos volt márciusban, ami 1996 májusa óta a legmagasabb érték. Ebben egyébként a szolgáltatások árainak emelkedése játszott fő szerepet. Ha ez a trend nem törik meg, az ECB kamatemelésre kényszerülhet, amit a piac már kezd is beárazni a hozamokba. (LÁ)

Munkatársunktól