A Fidesz eddigi húsz egyéni mandátuma közül hatot MDF-es jelölt szerzett meg. A fórumosok országosan is a Fidesz-átlag felett teljesítettek, az általuk kiválasztott - és még versenyben levő - jelöltek közül 16-an végeztek első helyen választókörzetükben. A fórum így némi szerencsével akár akkor is a jelenleginél nagyobb frakcióval bírhat, ha a pártszövetség elveszíti a választásokat.

A hat egyéni győzelem mellett az MDF biztosra vehet további két parlamenti mandátumot Hende Csaba és Dávid Ibolya révén az országos listáról. Utóbbi azonban egyéni körzetében is szinte biztosan győzhet, ahogy négy másik párttársa is. Ezen- felül nyolc olyan körzet van, ahol esélyes lehet a végső győzelemre az MDF-Fidesz jelölt. Így a fórum a számára ideális esetben akár húszfős frakciót is alakíthat majd az új parlamentben. Míg e - ma még - képviselőjelöltek jelenleg a Fidesz-MDF színeket képviselik, így például a mandátumbecsléseknél egy frakcióval szerepelnek, a választásokat követően a két párt megállapodása szerint szándékukban áll önálló képviselőcsoport alakítása.

Az MDF külön frakciója így csökkenti a Fidesz képviselői létszámát, és a legnagyobb kormánypárt - ha elveszíti a választásokat - egyébként is a vártnál nagyobb arányban tudhat majd sorai között "külsősöket". Idesorolhatók a kisgazda politikusok, a Lungo Dromot képviselő Farkas Flórián. A legnagyobb külsős csoportot az MKDSZ-es politikusok alkotják majd, igaz azonban, hogy ők immár lényegében fideszeseknek tekinthetők.

A Torgyán-féle FKGP-vel szembefordult, jelenleg is képviselő kisgazdák közül tízen indultak el egyéni körzetben a Fidesz-MDF színeiben (mellettük Boros Imre PHARE-miniszter az MDF-nek adott egyik egyéni körzetben győzött az első fordulóban). A kisgazdák közül egy első körös befutó akadt, Szabolcs megyében Balogh Gyula szerzett mandátumot. Ugyanakkor további öt jelölt végzett az első helyen, többen közülük biztos nyerőnek tekinthetők. Az exkisgazdákat erősíti, hogy Turi-Kovács Béla környezetvédelmi miniszter és Szentgyörgyvölgyi Péter frakcióvezető biztosan mandátumhoz jut az országos listáról.

Munkatársainktól