Az előzetes számítások szerint startra kész kisvállalkozási tőkejuttatási program keretében mintegy 300 gyors, növekedésre képes kisvállalkozás fejlődése segíthető elő 2002-2003-ban. Az indulás már csak az igazgatóság áldására vár - mondta lapunknak Szombati Zsigmond, az erre a célra az elmúlt év végén alapított Kisvállalkozás-fejlesztő Pénzügyi Rt. elnök-vezérigazgatója. A társaság kétféle termékkel lép

piacra. Már március végére kidolgozták az összes szabályozást, és az igazgatóság rövidesen tárgyalja azt. Így rövid időn belül startolhatnak.

A szféra tőkeszegénységén segíteni szándékozó kisvállalkozói tőkejuttatási program várhatóan a kkv-kba való közvetlen tőkebefektetési termékkel indul.

Ennek részleteit azonban Szombati Zsigmond a termék igazgatósági elfogadásáig nem árulta el. A társaság a kisvállalkozások egyenként kisebb összegű feltőkésítését célozza. A tőkejuttatást banki hitel is kiegészítheti. Így együttesen és piaci alapon segítheti a gyors növekedésre képes, de tőkeszegény vállalkozásokat.

Várhatóan csak később startolnak a másik termékkel, a kkv-kba történő közvetett tőkebefektetéssel. Ez a társaság másik fő tevékenységéhez kötődik, és eladási opciók adásával célozza ösztönözni a piaci szereplők kisvállalkozásokba történő befektetéseit. Ennek értelmében eladási jog (opció) illetné meg a kisvállalkozásokba befektetőket, amely alapján üzletrészét, részvényét eladhatja a társaságnak az előre meghatározott időben és áron.

A Kisvállalkozás-fejlesztő Pénzügyi Rt.-t a cégbíróság 2002. január 15-én jegyezte be. A társaságot a Pénzügyminisztérium (hozzájárulása: hárommilliárd forint), a Hitelgarancia Rt., valamint hét kereskedelmi bank részvételével alapította, jegyzett tőkéje 1,7 milliárd, saját tőkéje mintegy 3,5 milliárd forint a részvénykibocsátás miatt. Az elképzelések szerint a program sikeres működése esetén az állam az rt. jegyzett tőkéjét később tovább emelné, amihez PHARE-támogatás vagy EBRD-hitelbevonás is szóba jöhet, de elsősorban további bankok csatlakozására számítanak. A társaság alapvetően ágazat- és szektorsemlegesen működik, de tőkejuttató tevékenysége a pénzügyi, illetve a mezőgazdasági vállalkozásokra nem terjed ki. Ezeknek ugyanis külön támogatási eszköztára van, és az EU is külön eszközrendszert működtet ezen ágazatok számára.

MAGOS KATALIN