Újfajta pénzügyi konstrukciókkal segíti a kis- és középvállalkozások (kkv) tőkéhez jutását a nemrégiben megalakult Beszállítói Befektető Rt., illetve a Kisvállalkozás-fejlesztő Pénzügyi Rt. - hangzott el a Magyar Innovációs Szövetség tegnapi rendezvényén.

Lévai István, a Gazdasági Minisztérium szakmai főtanácsadója az MTI beszámolója szerint elmondta, hogy az üzleti alapon működő Beszállítói Befektető Rt.-t 2,5 milliárd forint jegyzett tőkével a tárca kezdeményezésére a Regionális Fejlesztési Holding Rt. alapította. A cég tőkebefektetést hajt végre a beszállítóként működő kis- és középvállalkozásokban, ennek révén tulajdoni hányadhoz jut. Az elképzelések szerint tulajdonosként majd tagi kölcsönt is nyújthat a kkv-knak. A tervek szerint 100-150 millió forint közötti öszszeggel száll be a társaság a

kkv-kba. A finanszírozási elvek között szerepel, hogy a Beszállítói Befektető Rt. 25-49 százalék közötti tulajdoni arányt szerez, és 3-7 év közötti időszak lenne a befektetési idő. A nyereségnél mérsékelt megtérüléssel számol a részvénytársaság.

A Kisvállalkozás-fejlesztő Pénzügyi Rt. elnök-vezérigazgatója, Szombati Zsigmond elmondta, hogy indulásnál közvetlen tőkeemelést hajtanának végre a kkv-ban, így szereznének meghatározott tulajdoni hányadot. A későbbiekben közvetett módon is támogatnák a kkv-k tőkejuttatását. Az első szerződéseket még áprilisban megköthetik. Az érdeklődők a tulajdonos bankoknál adhatják be tőkejuttatás iránti igényüket. A mezőgazdaságban, illetve a pénzügyi szektorban működő vállalkozások nem vehetik igénybe ezt a lehetőséget.

Balogh Tamás, az Oktatási Minisztérium kutatás-fejlesztési stratégiai főosztályvezetője elmondta, hogy az idén a műszaki fejlesztési célelőirányzat vissza nem térítendő támogatást ad. A rendelkezésre álló keret 10 milliárd forint.