Az új privatizációs törvény megtiltotta a magánosítási szerződések olyan értelmű függelékekkel való kiegészítését, amelyek lehetővé teszik azok módosítását a későbbi fejlemények függvényében. A szerződések teljesítésének ellenőrzését leválasztották a privatizációs ügynökségről, és módot adtak arra, hogy a magánosítható vállalatok köréből kifejezetten nem kizárt állami cégek megvételét az érdeklődők is kezdeményezhessék - emlékeztet az EIU.

A privatizáció újjáéledésének jeleként május elején kezdődik a bolgár távközlési vállalat 65 százalékának értékesítése. Ha a vevő úgy kívánja, megszerezheti egyúttal az ország harmadik GSM-hálózatának üzemeltetési engedélyét is. A kormány egyértelművé tette, hogy elsőrendű szempont az ügylet gyors lebonyolítása, hiszen a vezetékes hálózat esetében élvezett monopólium küszöbönálló megszűnésével a vállalatnak nagymértékű beruházásokra lesz szüksége. A cég iránt eddig 13 befektető érdeklődött, köztük a Matáv.

A bankok értékesítését végző kormányzati testület, a bankkonszolidációs társaság május 15-ig hosszabbította meg az ország legnagyobb pénzintézetének, a Biochim Bank 99,6 százalékára adható ajánlatok megtételének határidejét - jelenti a Reuters. Szófia a Biochimre 49,9 millió dolláros minimumárat szabott meg. Folyamatban van az egykori állami dohánymonopólium, a Bulgartabak eladása, amelytől a kormány 50-70 millió dolláros bevételt vár. A Philip Morris, a British American Tobacco és a Deutsche Bank mellett az SK-Tabak orosz cég is érdeklődik, amely Moszkva segítségére számít - írja a Pari Daily bolgár lap.

VG-összeállítás