A cégek jelenlegi helyzetüket kifejezetten rossznak ítélték, várakozásaik azonban határozottan javultak az előző felméréshez képest - derült ki a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) áprilisi vállalati konjunktúratesztjének tegnapi ismertetésekor. A vállalatok úgy érzik, elérték a mélypontot, és a jövőben javul a helyzetük.

A felmérés összességében javuló üzleti helyzetet jelez a tavaly őszi felméréshez képest. Az összevont konjunktúraindex az őszi igen alacsony szintről, 8,9-ről 14,3 pontra emelkedett, ami a második legjobb eredmény az eddigi kilenc felmérésből. Mind az aktuális üzleti helyzet, mind a jelenlegi jövedelmezőség vállalati megítélése lényegesen roszszabb volt most áprilisban, mint fél évvel korábban, és a kapacitások kihasználtsági szintje (ezt a mutatót nem tartalmazza az összevont konjunktúraindex) is alacsonyabb, mint tavaly ősszel.

A jövőre vonatkozó várakozások azonban optimizmusra adnak okot a következő fél év gazdasági folyamataival kapcsolatban. A felmérésben részt vevő cégek üzleti helyzetük jelentős javulását várják, a jövedelmezőség emelkedését várók aránya pedig még soha nem volt ilyen magas. A kapacitások jelenleg igen alacsony kihasználtságának javulására számítanak, és némileg bővülő megrendelésekről számoltak be. Beruházási terveik is biztatónak mondhatók, és a foglalkoztatás növekedését is várják. (MK)

Munkatársunktól