Beigazolódni látszik az EKB több vezetőjének az elmúlt hetekben hangoztatott véleménye, mely szerint nyárra sikerül a küszöbnek számító 2 százalékra mérsékelni a fogyasztói árak növekedési ütemét az euróövezetben. Az EU statisztikai hivatala által közzétett előzetes adat szerint ugyanis májusban 2 százalékos volt a tizenkét havi infláció a tizenkét tagú övezetben. Ez jelentős lassulás az áprilisi 2,4 százalékhoz képest. Ugyanakkor az elemzők óvatosak: felhívják a figyelmet arra, hogy még csak előzetes adatról van szó. Idézik az áprilisi inflációt, amelynek előzetes dinamikáját 2,2 százalékra hozták ki, ugyanakkor a végleges infláció ennél 0,2 százalékponttal rosszabb lett. A végleges adat június 18-án várható.

A milánói UBM szakértője arra helyezi a hangsúlyt, hogy a 2 százalék elérése pszichológiai hatású lehet. A vártnál jobb májusi adat pedig visszafoghatja az EKB-t az esetleges kamatemeléstől, idézi az UBS Warburg első gyorselemzését az MTI. A májusi infláció annak ellenére csökkent, hogy az EKB által most nyilvánosságra hozott jelentés szerint áprilisban az egy évvel korábbihoz képest az eurózónában 7,5 százalékkal nőtt a széles bázisú M3-as pénztömeg-indikátor által jelzett pénzellátás (a monetáris politika első pillére). Márciusban a tizenkét havi növekedési ütem még 7,3 százalékos volt. Mint egyébként emlékezetes, az EKB az inflációs veszély szempontjából 4,5 százalékban szabta meg a még elfogadható felső referenciaküszöböt.

Ám a bank szerint az ennél folyamatosan jóval gyorsabb növekedés elsődleges oka továbbra is a tavaly őszi piaci megrendülést követő, a likvid pozíciók erősítését célzó portfólióátrendezési aktivitás. A megbízhatóbbnak tartott háromhavi mozgó átlag szerint az áprilissal végződött három hónapban 7,4 százalékkal volt nagyobb az M3-as szintű pénzellátás, mint egy évvel korábban, vagyis a bővülés üteme lassult a márciussal végződött negyedév 7,6 százalékos növekedési átlagához képest. Így a pénzellátási adatok nagyjából semlegesek az Európai Központi Bank legközelebbi, jövő csütörtöki kamatdöntése előtt. Az EKB tavaly november 8-a óta nem nyúlt kamataihoz.

VG-összeállítás