Egy bírósági döntés megfosztotta az új, jobboldali francia kormányzatot attól a lehetőségtől, hogy rövid úton, "rugalmassá téve" vegye el az élét a szocialista kormány által bevezetett 35 órás munkahétnek - írja a Handelsblatt. A CFDT szakszervezet által kezdeményezett perben hozott jogerős fellebbviteli ítélet szerint az a munkáltató, amely alkalmazottját heti 39 órában foglalkoztatja (ez volt a régi munkaidőnorma), nemcsak a pótlólagos négy órára járó bért köteles kifizetni, hanem a 25 százalékos túlórapótlékot is. A vállalkozói szervezet, a Medef máris attól tart, hogy az ítélet országosan 10 százalékos béremelést von maga után.

A munkaidő-csökkentési törvényt Lionel Jospin baloldali kormánya két lépcsőben, 1998-ban és 2000-ben vezette be. A jogszabály értelmében úgy tértek át a 39-esről a 35 órás munkahétre, hogy a heti bér változatlan maradt. A reform célja a "munkaidő megosztásával" új munkahelyek teremtése volt. A kezdetben teljes munkavállalói megelégedéssel fogadott törvény megítélése az idők folyamán megváltozott. A Louis Harris közvélemény-kutatónak a Reuters által ismertetett felmérése szerint manapság már a franciák 60 százaléka véli úgy, hogy a reform miatt kevesebbet keres, s az a munkahelyteremtésre vonatkozó reményeket sem váltotta be. Ma már a megkérdezetteknek több mint a fele dolgozna szívesebben többet, ha így magasabb jövedelemre tehetne szert.

Francois Fillon, az átmeneti kormány munkaügyi minisztere korábban azt mondta, hogy a 35 órás munkahét törvényét egy háromsoros módosítással is rugalmasabbá lehet tenni. Álláspontjának alapjául az szolgált, hogy több iparágban és a közszolgálatban is változatlanul 39 órás heti rendben dolgoztak, jóllehet a 35 órás munkahét az idén januártól elvben mindenütt kötelező lett volna. Megoldásnak a ráadás négy óra pótlólagos díjának kifizetése mutatkozott. A fellebbviteli bíróság azonban most éppen ezt a gyakorlatot nyilvánította jogellenesnek, s a Medefnél már arra keresik a választ, hogy az ítéletnek van-e visszamenőleges hatálya.

vg-összefoglaló