A pénteken megjelent adatok arra mutatnak, hogy az amerikai gazdaság leggyengébb területén, a feldolgozóiparban is megtörtént a pozitív trendváltás - vélik a Reuters által idézett elemzők. A termelékenység számottevően javult az első negyedévben, a feldolgozóipari megrendelések 1,2 százalékkal bővültek áprilisban - s eközben mind az üzleti, mind pedig a lakossági várakozások javultak.

Az első negyedévben 19 éve a legdinamikusabban, 8,4 százalékkal javult az amerikai gazdaság mezőgazdaságon kívüli szektorainak termelékenysége. Ezzel jócskán csökkent az egységnyi termékértékre eső munkaköltség. Tavaly az utolsó negyedben 5,5 százalékkal nőtt a termelékenység. Elemzők szerint a termelékenység rohamos javulása magyarázhatja, hogy az első negyedév 5,6 százalékos növekedése miért nem javította eddig a munkaerőpiacot az USA-ban. A munkanélküliség a múlt hónapban nyolcévi csúcsra, 6 százalékra emelkedett. Közben az ipari megrendelések tavaly október óta a leggyorsabban - s a vártnál is kedvezőbben -, 1,2 százalékkal nőttek áprilisban. Ezen belül a gépipari megrendelések 4,5 százalékos bővülést produkáltak, ami 26 hónapja a leggyorsabb ütem. Ennél is dinamikusabban, 9,6 százalékkal több elektromos berendezést és eszközt rendeltek, jelentette a kereskedelmi minisztérium.

Harminchét havi csúcsot döntött a chicagói NAPM beszerzési menedzserindex: májusban 60,8 pontra ugrott az áprilisi 54,7-ről. Ezzel negyedik hónapja a zsugorodást a növekedéstől elválasztó 50 pontos határ fölött mozog a mutató.

Javult a lakossági várakozás is. Másfél éve a legmagasabb értéket produkálta a májusi lakossági bizalmi index. A Michigani Egyetem által összeállított mutató 96,9 pontra emelkedett az április 93-ról.

VG-összefoglaló