A legnagyobb szoftvergyártókat tömörítő BSA március elején indította el akcióját Győr-Moson-Sopron megyében, amelynek kezdetén egy hónapos "tűzszünetet" hirdetett, s vállalta, hogy április elejéig egyetlen büntetőügyet sem kezdeményez a megyében, valamint minden hozzá forduló vállalkozásnak segítséget nyújt szoftverei legalizálásában. Az egy hónap során - sajtóhirdetések és plakátok mellett - a szervezet több mint 1300 céget keresett meg levélben és szólított fel szoftvergazdálkodása rendbetételére.

Ezek közül a BSA április elejétől azokkal a vállalkozásokkal szemben kezdeményezett vizsgálatot, amelyek a megkeresésre sem válaszoltak, és egyéb - volt alkalmazottaktól vagy versenytárs cégektől származó - konkrét információk is arra utaltak, hogy a cégnél illegális szoftvereket használnak. Az elmúlt két hónapban a BSA 11 céggel (két kereskedés, kilenc végfelhasználó) szemben fordult a rendőrséghez. A többi 11 feljelentést kiugrott alkalmazottak vagy rivalizáló cégek tették meg egymás ellen, s a rendőrség tájékoztatása szerint ez a szám az elkövetkező heteken várhatóan tovább emelkedik.

Ezzel egy időben a BSA május elején Fejér megyére is kiterjesztette a kampányát, amelynek során itt mintegy ezer céget kerestek meg levélben. Közülük eddig mintegy 80 válaszolt és kért információt vagy további egy hónapos haladékot szoftvergazdálkodása rendbetételéhez. A BSA tájékoztatása szerint júniusban várhatóan Fejér megyében is számos vállalkozásnak kell feljelentéssel számolnia, elsősorban az együttműködésre nem hajló cégek közül. A tisztázatlan eredetű szoftverek használatának visszaszorítását célzó kampány várhatóan ősszel terjed ki újabb országrészekre, azonban ennek során megyék helyett előreláthatólag régiónként intéznek felhívást a helyi vállalkozókhoz, s tesznek feljelentést illegális szoftverhasználat gyanúja esetén.

Nem maradt hatástalan az akció a szoftverpiacon sem, ugyanis az eddig érintett két megyében tevékenykedő kereskedők egy része szerint az elmúlt egy, illetve két hónapban ugrásszerűen megugrott az eladásaik értéke. Olyannyira, hogy szakértők szerint a cégek jelentős része indokolatlan költségeket vállal azzal, hogy sok esetben nagy tételben is új vásárlásokat hajt végre. Pedig kedvezményes licencszerződésekkel és egyéb speciális konstrukciókkal jelentős megtakarítást érhetnének el.

Németh I. Gergely