Ma egyeztetnek a PM-ben az APEH Bűnügyi Igazgatóságának további sorsáról. Úgy tudjuk: erős szakmai érvek szólnak amellett, hogy a szervezet a vámhatósághoz kerüljön.

Már körvonalazódnak a várható átszervezéssel kapcsolatos tervek - mondta lapunknak Bencze József, a VPOP rendészeti főigazgatója. Viszonylag egyszerűen megoldható az új szervezet befogadása a vámhatóság struktúrájába. A szóba került változatok közül ez tűnik a legolcsóbbnak, s ehhez kell a legkevesebb jogszabály-módosítás - tette hozzá. Egyebek között szükség lesz az APEH nyomozó hivataláról szóló 1998-as törvény módosítására.

Hozzá kell nyúlni a vám-, valamint a büntetőeljárásról szóló jogszabályhoz is. Mivel külön-külön költségvetési fejezetben szerepel a két hatóság, értelemszerűen a költségeket is át kell majd csoportosítani.

Kérdéses, önálló igazgatóságként létezne, vagy a meglévő vámnyomozati egységbe integrálódna az adónyomozók szervezete - mondta Bencze. Az is válaszra vár, miképpen tarthatják meg köztisztviselői besorolásukat a jövőben egyenruhás, hivatásos állományúvá váló adórendőrök. Akik közül egyébként sokan túl vannak már azon az életkoron, hogy újból hivatásosak lehessenek, s ez újabb kérdőjeleket vet fel.

Feltehetően adódnak gondok az eltérő javadalmazással is. Bencze József szerint - a magasabb adóhivatali jövedelmek

miatt - előreláthatólag bérfeszültség alakul ki. Mivel általában igen jól felkészült szakemberekből áll az adónyomozói gárda, mindenképpen cél a szakképzett állomány megtartása - fogalmazott. Fontosnak tartja a rendészeti főparancsnok azt is, hogy ne duplázódjanak a feladatok. A párhuzamosságok megszüntetésére törekszenek például a jogi, személyzeti, technikai feladatok esetében, azaz közös kiszolgálóbázis kiépítését látják szükségesnek. Ugyanakkor véleménye szerint nélkülözhetetlen, hogy az átvett feladatok mellé megkapja a VPOP a forrásokat, s átkerüljön a műszaki, informatikai háttér is.

Bisztricsány Julianna