Bővítési kérdéseket inkább kerülő találkozóra gyűlnek ma az andalúz fővárosba az EU állam- és kormányfői. Félév-záró ülésük slágertémája az illegális bevándorlás és részben az EU-tanács majdani reformja lesz. A bővítés leginkább a tagjelöltek vezetőivel esedékes szombati közös ebéden fog hangsúlyosabban is előtérbe kerülni.

Általános sztrájk vezette be csütörtökön a sevillai EU-csú-csot, az újságírók és a delegációk jó részét már szerdai érkezésre kényszerítve. A várhatóan elsősorban bel- és igazságügyi kérdésekre összpontosító találkozóhoz stílusos hátteret ad a biztonságra felügyelő mintegy 9000 rendőr, többszörös kordont építve a város szélén található kongresszusi központ körül, és nem kevés alapot adva azon sajtójelentéseknek, amelyek szerint ha az még kérdéses is, hogy épül-e "EU-erőd", ám a "Sevilla-erőd" már létrejött.

A bővítési kérdést azt követően lehetett végül háttérbe szorítani, hogy a külügyminiszterek hétfőn megállapodtak a közvetlen agrártámogatásokkal kapcsolatos kompromisszumos álláspontjukban. Emlékezetes, hogy a néhány bekezdésből álló papír voltaképpen a "tárgyalások későbbi szakaszába" utalja a közvetlen kifizetések majdani kezelésének az eldöntését, és igazából az ügyben sem foglalt egyértelműen állást, hogy mennyire tekinthető bármilyen formájú kiterjesztése az újonnan csatlakozó országokra legitimnek (VG, 2002. június 18., 1. oldal). A hétfői formula azonban arra már elegendő volt, hogy a soros spanyol elnökség véglegesítse az agrárfejezet egészére vonatkozó uniós tárgyalási álláspontot, szükségtelenné téve a téma sevillai megvitatását.

A csúcs résztvevői ennek ellenére leendő zárónyilatkozatukban néhány sorban elismerő szavakkal méltatják majd a leköszönő spanyol EU-elnökség eltökéltségét, amivel Madrid formailag tartani tudta a másfél éve Nizzában szentesített tárgyalási menetrendet. Az viszont általános vélemények szerint már kérdéses, hogy mennyi kerülhet át ebbe a szövegrészbe is a csúcs elé terjesztett elnökségi jelentés, amely egyebek között az októberi brüsszeli csúcsban akarná megjelölni az agrártámogatási ügy tisztázásának határidejét, és első alkalommal jelölné meg - 2003 márciusában - a csatlakozási szerződések aláírásának lehetséges időpontját.

Diplomáciai források szerint a Benelux országok, Németország, Portugália és Ausztria - csakúgy, mint az Európai Bizottság - vonakodik attól, hogy újabb dátummal gyarapítsák a tavaly decemberi laekeni csúcsig összeállt csatlakozási menetrendet. Az agrárkifizetések esetében pedig változatlan a német és holland ellenkezés bármilyen őszi határidő rögzítésével szemben. Részben erre is válaszul bizottsági tisztviselők megszellőztették: Brüsszelben nem tartanák tragédiának azt sem, ha a "munkaképes német álláspont" megérlelődéséig - azaz akár november közepéig - is elhalasztanák a végső tisztázást elérni hivatott őszi EU-csúcsot.

A sevillai menü mindezekhez képest tartalmaz elsősorban olyan kérdéseket, mint a bevándorlási és határvédelmi közös elképzelések további konkretizálása, vagy az EU miniszteri tanácsának - már majdani bővítésre is készülő - reformjának ügye. További pontja lesz a találkozónak Giscard d'Estaing konventelnök első beszámolója a testület munkájáról, és külön sajtóérdeklődésre tarthat számot az az ír igény, hogy a csúcs külön nyilatkozatban nyugtassa meg az újabb őszi népszavazásra készülő íreket: a nizzai szerződés semmilyen formában nem érinti majd a hagyományos ír semlegességet.

Fóris György - Sevilla