Veszteségesek a labdarúgó-világbajnokság dél-koreai mérkőzései. A koreai szervezőbizottság számításai szerint meccsenként 800 ezer dollár hiányt kell elkönyvelniük a százmillió dolláros új stadionokban üresen tátongó lelátók miatt. Japánhoz hasonlóan Dél-Koreában is 32 mérkőzést játszanak a torna alatt, az eddigi meccsek tapasztalatai azonban kedvezőtlenek.

A szervezők a Nemzetközi Labdarúgó-szövetséget (FIFA) okolják, mondván, a FIFA a nemzetközi piacra összpontosította értékesítési feladatát. A magas árak és a nagy távolságok ellenére a FIFA úgy gondolta, kellő számú rajongót csábíthat

Európából és Észak-Amerikából a földrészre. A jegyek egy része az árusoknál maradt, miközben a hazai érdeklődők közül sokan nem kapták meg megrendelt tikettjeiket.

Problémák merültek fel a FIFA angliai székhelyű belépőjegygyártójának és -elosztójának, a Byromnak a működésével kapcsolatban: kiderült, hogy a cég késve postáz. A szervezők kifogásolják, hogy a FIFA a megmaradt belépőket sem küldte vissza korábban a koreai szervezőknek, akik a helyi nyitómeccsek előtt így nem tudtak érdeklődőket toborozni. Néhány nappal a pénteki nyitómérkőzés előtt Japánban 150 ezer, Dél-Koreában 200 ezer belépőjegy nem érkezett meg Angliából. A koreaiak nyolc nappal a vb előtt kiadott közleménye szerint 600 ezer belépőt értékesítettek a hazájukban rendezendő 32 meccsre, ami a teljes mennyiség fele.

A dél-koreai kormány jogi úton kívánja rendezni a FIFA-val a kialakult helyzetet. A FIFA

koordinátora, John Doviken már elutazott Koreába, ahol rendkívüli ülésen találkozik a világbajnokság szervezőivel és a Byrom vezetőivel. (SK)

Simon Krisztián