Várhatóan csak a csatlakozás pillanatában veszi át Magyarország az európai uniós vámtarifákat - mondta Major István, a Külügyminisztérium helyettes államtitkára az EU-tagjelölt országok és az Európai Bizottság Máltán tartott, éves miniszteri konferenciájáról beszámolva. Jelenleg a magyarországi vámszint mintegy duplája az uniós átlagnak.

A máltai tanácskozáson szó volt a szolgáltatás-kereskedelem uniós szabályozásáról is - tette hozzá. Magyarország a brüsszeli szakértőktől várja, hogy megjelöljék, mi az a közös terület, amihez Magyarországnak igazodnia kell.

A szolgáltatási, kereskedelmi uniós szabályozások átvételét az is bonyolítja, hogy a Kereskedelmi Világszervezet dohai fordulójának kezdetén Magyarország még társult tag volt, ám 2005-re tervezett befejezésén várhatóan már uniós tagországként vesz részt. Ezért az unióval folyamatos egyeztetésre, konzultációkra van szükség. Ahhoz, hogy 2005-re le tudják zárni ezt a fordulót, feszes tárgyalási programot kell kialakítani, amit egyelőre akadályoz egyrészt az EU és az USA közötti kereskedelmi konfliktus, másrészt egyes fejlődő országok elzárkózása a fordulóba bevezetett új tárgyalási területek elől. Egyes vélemények szerint több informális miniszteri találkozóra lenne szükség a tárgyalások felgyorsítása érdekében. "Olyan elképzelésnek kell érvényesülnie, amely szerint az összes területen párhuzamos előrehaladásra van mód" - mondta Major (MTI)