A román ipari és energiaügyi minisztérium több mint száz, többségében az Electrica, a Hidroelectrica és a Termoelectrica vállalathoz tartozó energiaipari objektum magánosítását tervezi. A befektetőktől a minisztérium elsősorban áramelosztó egységek és hőerőművek modernizálását, valamint épülő vízi erőművek befejezését várja, több mint négymilliárd dollárra becsülve a szükséges beruházások összegét - írja a Romania Libera.

Szintén a privatizáció gyorsításának irányában hat, hogy a bukaresti kormány rászánta magát a legnagyobb kereskedelmi pénzintézet, a Banca Comerciala Romana (BCR) magánosítására, amelyre október 31-ig lehet ajánlatokat benyújtani, s az érdeklődők között ott szerepel az OTP Rt. is (lásd cikkünket a 13. oldalon). Egyúttal bejelentették, hogy eddig három jelentkező adott be ajánlatokat a jászvásári (iasi) autóalkatrész-gyártó cég, a Nicolina 75,52 százalékos részvénycsomagjára, noha a Nicoxlinának összesen 104 milliárd lej (3,3 millió euró) adóssága van, igaz, elsősorban az állammal szemben.

Egy másik autóalkatrész-gyár, a sepsiszentgyörgyi (Sfantu Gheorge-i) üzem magánosítása a privatizációs ügynökség (APAPS) tegnapi közleménye szerint a napokban fejeződött be, itt a részvények 98 százalékát 1,785 millió dollárért a munkavállalók vásárolták meg. Az ügylet érdekessége, hogy a tulajdonossá váló dolgozók olyan üzleti tervet készítettek, amely többek között 490 fő elbocsátásával kívánja megalapozni a főleg sebességváltókat gyártó üzem versenyképességét (az üzemnek ma 740 alkalmazottja van).

Az APAPS június 20-ról július 25-re tolta a govorai hőerőmű megvételére vonatkozó végső ajánlatok benyújtásának határidejét. A besztercei Mopal bútorgyártó alkalmazottai viszont a már megkötött privatizációs szerződés felülvizsgálatára szólították fel az ügynökséget, miután már hónapok óta nem kapják meg fizetésüket. A vállalat tulajdonosa a bukaresti Electronum, amely ellen kétmilliárd lejt meghaladó adósságai miatt a rendőrség vizsgálatot indított.