Májusban az Európai Bizottság általános gazdasági bizalmi indexe az áprilisi 99,4-es értékről 99,8-re javult. Az index 2000 júniusában érte el a legmagasabb értéket, akkor 104,6 volt, a legalacsonyabb pedig az 1993. júliusi 93,1. A mutatót a bizottság az üzleti és fogyasztói indexek együtteséből számolja ki. Az üzleti hangulat a -0,64-os értékről -0,24-ra javult.

Az eurózóna fogyasztói bizalmi indexe kilenc hónap óta a legmagasabb értéket érte el, az áprilisi -10-ről májusra -8-ra javult, az Európai Bizottság 25 ezer háztartásban végzett felmérése alapján. Ugyanakkor az elemzői várakozások arról szóltak, hogy nem lesz változás. A háztartások optimistábbak a saját pénzügyi helyzetükkel és munkahelyi kilátásaikkal kapcsolatban - vélik az elemzők. Egy hónappal korábban még egy pontot romlott a mutató, hiszen márciusban -9 ponton állt.

Az üzleti bizalom ugyancsak tízhavi csúcsot ért el, májusra -9-re javult az áprilisi -11-ről, ami a gazdaság talpra állásáról tanúskodik. A vezető gyártócégek munkafelvételről számoltak be, hogy lépést tartsanak a növekvő kereslettel. Más vállalatok mérséklik az erre az évre tervezett leépítést. A cégek tapasztalatai szerint nő az exportkereslet és emelkednek az értékesítési árak is.

Az európai inflációs ráta májusban 2 százalékra csökkent az előző havi 2,4-ről. Elemzők szerint az Európai Központi Bank csütörtöki ülésén változatlanul hagyja a 3,25 százalékos irányadó kamatát, nem emeli meg, mivel a fellendülés még bizonytalan. A munkanélküliségi ráta áprilisban 8,3 százalékra nőtt a márciusi 8,2-ről az eurózónában. Az EU-ban pedig ugyancsak nőtt, a márciusi 7,5-ről 7,6 százalékra változott. A teljes, 15 tagállam körében végzett felmérés alapján a fogyasztói bizalmi index nem változott májusban, értéke -7 maradt, míg az üzleti bizalmi index -11-ről -10 pontra emelkedett. (LJ)

Munkatársunktól