Az Európai Bíróság törvénytelennek ítélte, ahogyan a francia és a portugál állam megtartja az ellenőrzési jogot egyes privatizált vállalatokban. Az állami aranyrészvények korlátozottabb belga rendszerét azonban a bíróság jóváhagyta. Míg az eljárást megindító Frits Bolkestein, az EU belső piaci biztosa a szabad tőkeáramlás útjában álló akadálynak tekintett aranyrészvények teljes körű betiltását látta volna szívesen, a bíróság ítélete szerint lehet helyük arányos korlátozásoknak, ha azt a közérdek úgy kívánja - írja a Financial Times.

Ha a közérdek szempontjait nem is nélkülözi, de aránytalan az a döntés, amellyel Párizs az Elf Aquitaine olajtársaság privatizációjakor fenntartotta vétójogát a külföldi tulajdonszerzési kísérletek megakadályozására - határozott a bíróság. Az állami aranyrészvény révén az Elf 10, 25 vagy 33 százalékos részesedésének megszerzéséhez a gazdasági minisztérium előzetes engedélyére lett volna szükség. Ugyancsak engedélyhez kötötték volna az Elf Gabon, az Elf Congo, az Elf Antar France és az Elf Aquitaine Production leányvállalat többségi részesedésének értékesítését.

A bírósági határozatra reagálva Francis Mer francia pénzügyminiszter elmondta, hogy Párizsnak nincs más választása, mint alávetni magát a döntésnek. Hozzátette egyúttal, hogy az ítélet nem hordoz magában semmilyen veszélyt, hiszen a privatizációja óta a kormány engedélyével a TotalFinával egyesült Elfnek "minden eszköze megvan arra, hogy a jövőben saját magára vigyázzon" - idéz a Reuters.

A bíróság diszkriminatívnak minősítette az állami ellenőrzés fenntartását lehetővé tevő portugál privatizációs törvényeket, helybenhagyta azonban Brüszszel aranyrészvényét a Distrigaz és a Société Nationale de Transport par Canalisations cégben. A bíróság döntésére vár még a spanyol Repsol, a Telefónica, valamint a BAA brit repülőtéri hatóság ügye.

VG-összeállítás