A jegybank idei inflációs célkitűzése tartható, a jövő évi célszám elérése viszont kétséges - vélekedett László Csaba pénzügyminiszter a Dow Jones hírügynökségnek adott nyilatkozatában. Szavait Riecke Werner, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke is megerősítette a Budapesti Értéktőzsde londoni bemutatóján. Elmondta azt is: a jegybank még nem döntötte el, hogy módosítja-e az inflá-ciós célt; jelenleg vizsgálja a helyzetet.

A pénzügyminiszter szerint az év végére a Magyar Nemzeti Bank által megállapított 3,5-5,5 százalékos célsáv felső szélén, 5-5,5 százalék körül alakul az infláció. A hírügynökség azonban felhívja a figyelmet arra, hogy a legtöbb elemző ennél némileg magasabb, 6 százalék körüli drágulást vár 2002-re. Az MNB 2,5-4,5 százalékos inflá-ciós célt jelölt meg a következő évre - ám László Csaba úgy látja, ez nem lesz tartható, inkább 4,5-5,5 százalékos fogyasztói áremelkedési ütemre számít. Részletek nélkül ezzel kapcsolatban csak annyit mondott: a jegybank céljának elérését komoly kockázatok gátolhatják.

Az államháztartás hiányát a GDP 4,5-5 százalékára várja 2003-ban a miniszter. Elsősorban a költségvetésben kell keresni a megtakarítási lehetőségeket - hangoztatta. Lapunk úgy tudja, a PM erre az évre 6,8 százalékos EU-standardok szerinti államháztartási hiánnyal számol. Az idei költségvetési deficit erőteljes emelkedését az előző kormány választási ígéretei okozzák. (A jelenleg használt GFS-szabvány szerint továbbra is 4,2-4,3 százalékos lehet a

hiány idei mértéke - erősítette meg a Világgazdaságnak a tárca szóvivője.) László Csaba szerint Magyarország 2004-es csatlakozása esetén, a jelenlegi versenyképességi helyzetet és az uniótól várható újabb forrásokat figyelembe véve, reálisan lehet számítani 5-5,5 százalékos éves gazdasági növekedésre. Magyarország 2007-re - három évvel a remélt EU-csatlakozási időpont után - abban a helyzetben lesz, hogy beléphet az euróövezetbe is, de a kormány ennek deficit-, inflációs és kamatfeltételeit nem mesterséges eszközökkel fogja teljesíteni.

Munkatársainktól