"Kormányom egységes és erős. Elszántabb vagyok, mint bármikor" - jelentette ki Medgyessy Péter a koalíciós frakciók tegnap esti "összetartásán". A rendezvényen a pártok látványosan igyekeztek demonstrálni erejüket és egységüket, így a kormányfő, a két elnök, valamint a házelnök bemutatásakor hatalmas taps tört ki, s Medgyessy Péter több kijelentését is - "Mi fejezzük be a rendszerváltást"; "Fel kell tárnunk a múltat, hogy elkezdődhessen a jövő"; "Aki bűnös, annak van oka félni" - ováció fogadta. A kormányfő szerint ellenfeleik ki akarnak bújni a felelősség alól, de semmiféle rágalom nem akadályozhatja meg, hogy kiderüljön, "hol vannak az állam hazavitt milliárdjai". "Megadtuk a bizalmat, biztosak vagyunk benne, hogy a kormány stabil, és végrehajtja programját" - csatlakozott az előtte szólókhoz Kuncze Gábor SZDSZ-elnök, Kovács László, MSZP-s kollégája pedig műbotránynak nevezte az ügyet.

A kormány ma tárgyal az ügynöktörvény módosításáról, és egyelőre a koalíció mindkét pártja szerint tartható az a menetrend, amely szerint hétfőn beterjesztik a parlament elé a javaslatot. Az egyeztetés formai és tartalmi kérdésekre egyaránt kiterjed, de egyelőre arról sincs döntés, hogy teljesen új jogszabályra, vagy a korábbi módosítására van-e szükség.

Eközben a Fidesz is megkezdte saját, önálló javaslatának kidolgozását: ennek egyik legfontosabb eleme a törvényi összeférhetetlenség megteremtése egyes mai közéleti tisztségek és a III-as főcsoportfőnökségnél folytatott tevékenység között, így a - koalíciós támogatás hiányában keresztülvihetetlen - javaslat egyenes következménye lenne Medgyessy Péter lemondása. A legnagyobb ellenzéki párt ismét távozásra szólította fel a kormányfőt, miután elnöksége megvitatta a helyzetet. Álláspontjuk szerint nem engedhető meg, hogy Medgyessy Péter személyes morális válsága az ország morális válságává váljon. A legnagyobb ellenzéki párt a házbizottság tanácskozásán kezdeményezte, hogy a parlament kedden tartson zárt plenáris ülést, ám a javaslatot nyilvánosan nem indokolta, mégpedig államtitokra hivatkozva.

Miközben nyilvánvaló, hogy az ellenzék folyamatosan napirenden kívánja tartani az ügyet (a Fidesz elnöksége kezdeményezte az országos választmány összehívását), a történtek a koalíció több politikusa szerint sem tekinthetők lezártnak. Szombaton ülésezik az SZDSZ országos tanácsa (ot), amelyen a pártelnök számol be a politikai helyzetről, majd testületi vita következik. Kuncze Gábor lapunknak kijelentette: nem számít arra, hogy az ot esetleg a koalícióból vagy legalábbis a Medgyessy-kormányból való kilépés mellett foglalna állást. (DG-TE)

Munkatársainktól