A litván privatizációs ügynökség elfogadta az ország július havi privatizációs programját, amely 248 vállalat értékesítését tartalmazza. A tervek szerint nyilvános tendert írnak majd ki a vilniusi UAB Minera ásványvízgyártó egészének eladására. Az 1,5 millió litás (434 ezer euró) alaptőkéjű, 320 ezer litás éves forgalmú vállalat árát 1,26 millió litában állapították meg. A Minerát 1999-ben egyszer, tavaly pedig kétszer már megpróbálták - sikertelenül - értékesíteni - emlékeztet az ELTA litván hírügynökség. A kormány július eleje és augusztus közepe között 22 részvénytársaság papírjait ajánlja majd fel megvételre a vilniusi tőzsdén. Nyilvános árveréseken 102 - júliusban 49 - céget értékesítenek majd.

Az EIU a litván privatizáció lassú folytatódására számít, a kormány előtt álló egyik legnagyobb kihívásnak az energiaipari magánosítást nevezve. Az EIU szakértői nem tartják kizártnak, hogy a megvételre kínált cégek, köztük a nemzeti légitársaság iránti alacsony befektetői érdeklődés nyomán a bevételek elmaradnak majd a tervezettől. A litván parlament hamarosan határoz arról a törvénytervezetről, amely egy új stabilizációs alap felállítása révén a magánosításból befolyt bevételeket a nyugdíjrendszer reformjának finanszírozására különítené el.

Az EIU szerint a litván gazdaság növekedése a tavalyi 5,9 után az idén - az export gyengülése nyomán - 4 százalékra lassul. Jövőre a belső és a külső kereslet élénkülése a GDP-növekedést 4,5 százalékra gyorsíthatja. Az infláció idei évre jósolt megugrását részben az energiaipari újjászervezések és privatizáció nyomán várható tarifaemelések magyarázhatják majd, amelyhez azonban a fogyasztási adók és az áfakulcs uniós szintre hozása is hozzájárul.

VG-összeállítás