A Pénzügyminisztérium a jövő heti kormányülésre elkészíti a javaslatot a költségvetési törvény módosítására, ami részben az intézkedések végrehajtását, részben pedig a fedezet megteremtését szolgálja - mondta László Csaba. A pénzügyminiszter a városligeti kormányavató fesztiválon kijelentette: két héten belül a parlament elé kerülhet az indítvány. Hatod-, nyolcadannyi keresetért évente 200 órával többet kell dolgozniuk a magyar munkavállalóknak, mint az Európai Unióban, ezen fokozatosan változtatni kell - hangsúlyozta a Városligetben Kiss Péter munkaügyi miniszter. A heti munkaidőt a munkaadóknak biztosított adójóváírás, kedvezmények, a versenyképesség javítása arányában lehetne majd csökkenteni, ennek módjáról tárgyalásokat követően kell megegyezni az érdekeltekkel. A miniszter szólt arról, hogy szándékuk a munkakönyv modern, mágneskártyaszerű formájának bevezetése. Ennek segítségével a dolgozók saját maguk is ellenőrizhetik majd, hogy fizeti-e utánuk a munkaadó a társadalombiztosítási járulékot - tette hozzá. A kártya igazolná, hogy az adott dolgozónak van munkahelye, illetve hogy ki a munkáltatója.

Az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium tervezi a nyugdíjba vonulás feltételeinek felülvizsgálatát. Az elképzelések szerint megfelelő szolgálati idővel a korhatár elérése előtt is teljes járandósággal vonulhat nyugdíjba az, aki akar - közölte Kökény Mihály politikai államtitkár. A fogyatékossági támogatást is felülvizsgálnák, ez várhatóan a minimumnyugdíj 80 százaléka lenne.

A közlekedési kihágásokat szankcionálni hivatott büntetőpontrendszer nem vált be, ezért elképzelhető annak felülvizsgálata - jelentette ki Lamperth Mónika belügyminiszter. Pál Tibor, a Belügyminisztérium politikai államtitkára Gy. Németh Erzsébetről, a szocialista főpolgármester-jelöltről szólva a fesztiválon elmondta: személye körül konszenzus alakult ki. Az országgyűlési választások fővárosi eredményeinek tükrében érdemes szocialista jelöltet indítani a főpolgármesteri tisztségért - fűzte hozzá.

VG-összefoglaló